ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή: H Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Αποκαθήλωση - Live

Μεγάλη Παρασκευή: H Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Αποκαθήλωση - Live
Φωτ.: Eurokinissi

Την Μεγάλη Παρασκευή η Εκκλησία μας μνημονεύει τη Θεόσωμο Ταφή του Χριστού

Με τον όρο Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών εννοούμε τις Ακολουθίες της Πρώτης, Τρίτης, Έκτης και Ενάτης Ώρας της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και της παραμονής των Χριστουγέννων και της παραμονής των Φώτων.

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στηρίζονται στη δομή των καθημερινών Ωρών με επιπρόσθετα στοιχεία τα αναγνώσματα και την υμνολογία, και με μια διαφορετική επιλογή τρίψαλμου η οποία ναι μεν διατηρεί έναν ψαλμό ή δύο ψαλμούς από την Ακολουθία των Ωρών των καθημερινών αλλά επιλέγει και άλλους
ψαλμούς με θεματολογία σχετική με αυτήν της Μεγάλης Παρασκευής.

Μπροστά στον Επιτάφιο, ψέλνουμε τα εγκώμια. Δεν θρηνούμε έναν νεκρό. Η πηγή της ζωής δεν είναι δυνατόν να δεσμευθεί από τον θάνατο.

Θρηνούμε τον δικό μας πνευματικό θάνατο. Θρηνούμε τη δική μας ανικανότητα να αγαπήσουμε τον Θεό. Θρηνούμε για την ανυπακοή και τις αμαρτίες μας και παρακαλούμε το Θεάνθρωπο Λυτρωτή μας να μάς σώσει και να μάς λυτρώσει από αυτήν την τραγική μοίρα.

Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου σε νεκρόν, ὁ Ἀριμαθαίας καθεῖλε, τὴν τῶν ἁπάντων ζωήν, σμύρνῃ καὶ σινδόνι σε Χριστὲ ἐκήδευσε, καὶ τῷ πόθῳ ἠπείγετο, καρδίᾳ, καὶ χείλει, σῶμα τὸ ἀκήρατον, σοῦ περιπτύξασθαι, ὅμως συστελλόμενος φόβῳ, χαίρων ἀνεβόα σοι. Δόξα, τῇ συγκαταβάσει σου Φιλάνθρωπε.

Παρακολουθήστε ζωντανά από τον Ιερό ναό Αγίου Ανδρέα: