ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει την επίθεση το Ισραήλ: «Αυξάνονται» οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

gaza

Πόλεμος Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «αυξήσει» τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας ήδη από το Σάββατο, ενόψει της προετοιμασίας της επόμενης φάσης της επιχείρησής του κατά του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, το βράδυ του Σαββάτου.

«Θα εισέλθουμε στις επόμενες φάσεις του πολέμου στις συνθήκες που θα είναι οι βέλτιστες για εμάς», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο στρατηγός Χαγκάρι επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία τουλάχιστον 210 ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειονότητα των οποίων είναι Ισραηλινοί.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού επισκέφθηκαν το Σάββατο τα στρατεύματα, τονίζοντας την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων για πιθανή χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα μπούμε στη Γάζα, θα το κάνουμε για επιχειρησιακό σκοπό, να καταστρέψουμε τις υποδομές και τους τρομοκράτες της Χαμάς, και θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε κατά την επιθεώρηση των στρατευμάτων ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χέρτζι Χαλέβι.

«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, ο εχθρός προετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά προετοιμαζόμαστε και εμείς γι' αυτόν», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματικός. «Και θα έχουμε στο μυαλό τις φωτογραφίες και τις εικόνες, όπως και τους νεκρούς πριν από δύο εβδομάδες».

Ο πόλεμος άρχισε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς διεξήγαγε από τη Λωρίδα της Γάζας αιματηρή επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους πολίτες που πυροβολήθηκαν, κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ακρωτηριασμούς την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Το Ισραήλ ξεκίνησε αμέσως βομβαρδισμούς στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος, που τελεί υπό τον αυστηρό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 4.385 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τότε σε αυτούς τους συνεχείς βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται ως αντίποινα.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Γάζας μετά τη μονομερή αποχώρησή του από το έδαφος αυτό το 2005 έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή, που αποτελεί κυρίως στόχο των βομβαρδισμών του, και να κατευθυνθούν νότια.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εκτίμησε ότι οι βομβαρδισμοί και οι εντολές εκκένωσης «οδήγησαν στον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».

Το Σάββατο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως η βοήθεια αυτή πρέπει να μπορεί να εισέρχεται καθημερινά, προειδοποίησε αμέσως ο ΟΗΕ.