ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Χριστοδουλίδης: «Η προστασία του πληθυσμού είναι βασική προϋπόθεση για πρόοδο»

Πόλεμος στο Ισραήλ – Χριστοδουλίδης: «Η προστασία του πληθυσμού είναι βασική προϋπόθεση για πρόοδο»
AP.

«H τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, από όπου και αν προέρχεται», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

«Η τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όπου και αν προέρχεται, όπως επίσης και η απώλεια ζωών αμάχων. Η προστασία του πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να επανεκκινήσει και η πολιτική διαδικασία, διότι είναι μόνο μέσα από την πολιτική διαδικασία που θα μπορεί να εξευρεθεί μία λύση στο συγκεκριμένο θέμα», προσέθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή και ταυτόχρονα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, θα μεταφέρουμε το μήνυμα από τη μία της ανάγκης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια στιγμή της σημασίας να υπάρξει αποκλιμάκωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό».

«Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα της εκκένωσης πληθυσμού από την περιοχή. Ήδη, έχουμε αιτήματα από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ιδιαίτερης σημασίας και έχω μοιρασθεί κάποιες ιδέες, τόσο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, όσο και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, για τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στην ύπαρξη απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπλήρωσε ο κ. Πρόεδρος.

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς του Τούρκου Προέδρου απλώς ενθαρρύνουν την τρομοκρατία».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτή είναι και μία απάντηση προς όσους στηρίζουν τη Χαμάς, που δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους και στην ουσία, μέσα από τέτοιες ενέργειες, επιχειρεί να υποσκάψει και την Παλαιστινιακή Αρχή», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διάσταση του μεταναστευτικού, «ειδικότερα αν η κρίση επεκταθεί στον Λίβανο, κάτι φυσικά που δεν επιθυμούμε. Θα συζητήσουμε σήμερα και ξεχωριστά το μεταναστευτικό, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου· ελπίζω σε περισσότερη βούληση και ετοιμότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του μεταναστευτικού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα και να ενισχυθούν όπως πρέπει οι χώρες της πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι εχθές το βράδυ υπήρξε ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη «για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει στον διορισμό μίας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου διεκόπησαν».

Σχετικές ειδήσεις