ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ καλεί τη Μόσχα να διώξει την αντιπροσωπεία της Χαμάς: Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις με Ιράν

Bogdanov
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Bogdanov
Photo: AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν βρίσκεται επίσης στη Ρωσία

Το Ισραήλ κάλεσε τη Ρωσία να διώξει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα, λέγοντας ότι η πρόσκλησή της στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν «λυπηρή».

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος. Τα χέρια των υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς έχουν το αίμα περισσοτέρων από 1.400 Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν και κάηκαν. (Τα στελέχη της Χαμάς) ευθύνονται για την απαγωγή περισσότερων από 220 Ισραηλινών, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας

Στο εν τω μεταξύ η διεθνής κοινότητα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και να απελευθερωθούν οι πάνω από 200 όμηροι.

Οι ΗΠΑ, στηρίζοντας το Ισραήλ και καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, καλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Τις τελευταίες ώρες, χώρες όπως η Ρωσία και το Κατάρ διαδραματίζουν - μέσα από συνομιλίες με εκπροσώπους της παλαιστινιακή οργάνωσης - ρόλο διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε συνομιλίες στη Μόσχα με αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία είναι σε πόλεμο με το Ισραήλ, και του Ιράν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Ο ρόλος της Μόσχας

Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Χαμάς επικεντρώθηκαν στους ομήρους που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς και στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Μόσχα συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν «την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της σύγκρουσης και την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και να παρασχεθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα παλαιστινιακό πληθυσμό».