ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές αρβύλες πάτησαν στη Γάζα - Νέα επιχείρηση του πεζικού με υποστήριξη βομβαρδιστικών

Ισραηλινές αρβύλες πάτησαν στη Γάζα - Νέα επιχείρηση του πεζικού με υποστήριξη βομβαρδιστικών

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χερσαίες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά και με δυνάμεις του πεζικού.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως το πεζικό τους πραγματοποίησε «στοχευμένη επιδρομή στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας» υποστηριζόμενο από «καταδιωκτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και πλήττοντας στόχους της Χαμάς.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χερσαία επιδρομή.

Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν στη συνέχεια το παλαιστινιακό έδαφος χωρίς να έχουν τραυματίες, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. Εκτός από την επιδρομή αυτή, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν θέσεις της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Παράλληλα με την επιχείρηση αυτή στο έδαφος, στόχοι «που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς» βομβαρδίσθηκαν στο κεντρικό τμήμα του θύλακα «και παντού στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως καταστράφηκαν πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών, κέντρα διοίκησης της Χαμάς, ενώ εξουδετερώθηκαν μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Νέο βίντεο από τις πρώτες επίγειες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

Οι πρώτες «αναγνωριστικές», από άποψης επιχειρησιακής σκοπιμότητας, ενέργειες για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ, που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ξεκίνησαν τη νύχτα της Πέμπτης.

Η επιχείρηση διεξήχθη μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ βομβαρδισμών καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξουδετερώθηκαν θέσεις άμυνας της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων αλλά και κέντρα διοίκησης. Οι επιχειρήσεις διήρκησαν για πολλή ώρα με τις εκρήξεις να είναι συνεχείς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξουδετέρωσαν 5 υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο:

Ο σκοπός της επιχείρησης σύμφωνα με αναλυτές είναι η επισκόπηση της κατάστασης επί του πεδίου, πέραν των αεροπορικών αναγνωρίσεων, η αποναρκοθέτηση των περιοχών όπου θα κινηθεί ο κύριος όγκος των των ισραηλινών στρατευμάτων αλλά και η αναγνώριση των πρώτων αντιδράσεων των αμυνόμενων της Χαμάς, ώστε να διαμορφωθεί τελικά η κατάλληλη στρατηγική.

Τα αποτελέσματα της προχθεσινοβραδινής ενέργειας, που περιλάμβανε επιθέσεις από άρματα μάχης κατά συγκεκριμένων στόχων, αξιολογούνται από το ισραηλινό επιτελείο προκειμένου να σχεδιαστεί η χερσαία εισβολή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όσο και περιορισμό των ισραηλινών απωλειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, εχθές Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, όπου επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιδρομή που έχει γίνει στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι στιγμής.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη νυχτερινή επιχείρηση φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μία αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, ενώ άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις και μία σειρά κατεστραμμένα σπίτια.

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης», μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

«Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Σχέδιο του Ισραήλ να πλημμυρίσει τις σήραγγες της Χαμάς»

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κρασσας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Πριν από την κύρια επίθεση πραγματοποιούνται πολλές αναγνωρίσεις που γίνονται με διάφορα μέσα. Άλλες με περιπόλους αναγνωρίσεως πεζή, άλλες με ελικόπτερα ή drones. Αυτό που κάνανε χθες οι Ισραηλινοί λέγεται επιθετική αναγνώριση, είναι κάτι που το συνηθίζουν. Είναι ένα συγκρότημα με άρματα μάχης που κάνουν αναγνώριση των δρομολογίων που θα περάσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή και όχι παγιδευμένα», είπε αρχικά.

«Επίσης να αναγνωρίζουν ποια σημεία χρειάζεται εκκαθάριση και μετακίνηση ερειπίων. Λέγεται ότι έχουν πάρει αντλίες μεγάλης ισχύος για να αποθηκεύσουν θαλασσινό νερό, το οποίο θα διοχετεύσουν στις σήραγγες για να τις «πνίξουν». Όλα όσα γίνονται θα φανούν στο τέλος, γιατί πολλές φορές δείχνεις την πρόθεσή σου να κάνεις κάτι και εν τέλει κάνεις κάτι διαφορετικό. Θα χρησιμοποιήσουν μηχανήματα θερμικής ακτινοβολίας, συσκευές παθητικού τύπου, ανιχνευτές θερμοκρασίας που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν κινήσεις ατόμων μέσα σε κτίρια, αν υπάρχει κίνηση ή ήχος», συμπλήρωσε ο κ. Κρασσάς.

Σχετικές ειδήσεις