ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η ευθύνη των ομήρων είναι της Χαμάς - Το σκληρό μήνυμα στον Λίβανο

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η ευθύνη των ομήρων είναι της Χαμάς - Το σκληρό μήνυμα στον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ απηύθυνε διεθνή έκκληση για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για γενικευμένη σύγκρουση

Αυστηρό μήνυμα προς το Λίβανο, για να περιορίσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ απέστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιόρ Χαγιάτ μέσω του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ απηύθυνε διεθνή έκκληση για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για γενικευμένη σύγκρουση, τονίζοντας πως το Ισραήλ δεν έχει σκοπό να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Τουρκία, ωστόσο καταδικάζει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς.

Σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο και τη Δυτική Όχθη, ο Χαγιάτ σημειώνει πως «Βασικός μας στόχος είναι η Λωρίδα της Γάζας, αλλά η Χαμάς έχει τρομοκράτες και στη Δυτική Όχθη. Δουλεύουμε και στη Δυτική Όχθη, ώστε να φτάσουμε σε αυτούς τους τρομοκράτες, γιατί έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ότι η Χαμάς διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις και από τη Δυτική Όχθη και από τη Λωρίδα της Γάζας».

«Ο Λίβανος να βάλει τέλος στις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών»

Παράλληλα τονίζει ότι «η ευθύνη για την κατάσταση των ομήρων βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς», ενώ ζητάει κλίμακωση της πίεσης από τη διεθνή κοινότητα προς την παλαιστινιακή οργάνωση: «Ξέρουμε ότι εάν δεν υπάρξει πίεση, στρατιωτική και διεθνής πίεση στη Χαμάς, δεν πρόκειται να απελευθερώσουν ομήρους. Η ευθύνη για την κατάσταση των ομήρων βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους απελευθερώσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται».

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης, όπως λέει είναι υπαρκτός και συμπληρώνει: «Δυστυχώς είναι μια από τις ανησυχίες μας. Είδαμε ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύρραξη στα σύνορα πυροβολώντας, εκτοξεύοντας ρουκέτες σε ισραηλινούς αμάχους στο Βορρά και πυροβολώντας τα χωριά στα σύνορα. Αυτή είναι και ευθύνη της κυβέρνησης του Λιβάνου. Εάν δεν θέλουν να ξεκινήσει το Ισραήλ πόλεμο στη δική τους χώρα, θα πρέπει να βάλουν ένα τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις και την επιθετικότητα εναντίον των Ισραηλινών».

Ερωτώμενος για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν για τη Χαμάς και τις πράξεις του Ισραήλ, υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε πρόθεση να κόψουμε δεσμούς με την Τουρκία. Αλλά δεν θα δεχθούμε και μηνύματα, όπως αυτά που ακούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς είναι μαχητές απελευθέρωσης ή όπως αλλιώς τους αποκαλούν».