ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σοβαρά επεισόδια έξω από την αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ σε διαδήλωση για τη Γάζα

Τουρκία: Σοβαρά επεισόδια έξω από την αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ σε διαδήλωση για τη Γάζα
TWITTER.

Η αστυνομία της Τουρκίας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού ώστε να διαλύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σήμερα το μεσημέρι (05/11), η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ, «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Προχθές (03/11), η συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκίνησε πορεία με αυτοκινητοπομπή από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό το Ιντζιρλίκ, στη νότια Τουρκία, με στόχο τον αποκλεισμό της βάσης. Σήμερα, η αυτοκινητοπομπή διήνυσε το τελευταίο τμήμα της πορείας της, ενώ στο Ιντζιρλίκ κατέφθασαν και αυτοκίνητα με διαδηλωτές από την επαρχία Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που το 2010 είχε στείλει στη Γάζα το πλοίο Mavi Marmara. Το πλοίο αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και επέβαιναν σε αυτό περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα ακτιβιστές και πολλοί να τραυματισθούν, εκ των οποίων δέκα ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες. Μετά το επεισόδιο αυτό είχαν «παγώσει» οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Μπουλέντ Γιλντιρίμ, ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις Ιντζιρλίκ και Κιουρέτζικ, ισχυριζόμενος ότι αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου κατοχής της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη, έχει απευθύνει έκκληση για αποκλεισμό των αμερικανικών βάσεων σε όλον τον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις