ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους - «Μεγάλος ο κίνδυνος έκρηξης»

Ισλανδία: Περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους - «Μεγάλος ο κίνδυνος έκρηξης»

Σημειώθηκα περισσότερες από 900 σεισμικές δονήσεις το τελευταίο 24ωρο στο Γκρίνταβικ της Ισλανδίας.

Ώρες αγωνίας ζουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ισλανδία, καθώς καθημερινά οι φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου Φαγκραντάλσφιαλ γίνονται όλο και πιο έντονοι. Μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, περίπου 4.000 άνθρωποι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ σημειώθηκα περισσότερες από 900 σεισμικές δονήσεις το τελευταίο 24ωρο.

Μιλώντας στα media κάτοικοι της πόλης Γκρίνταβικ περιέργραψαν τις στιγμές που ζουν το τελευταίο διάστημα. «Δεν μπορούσες στιγμή να σταθείς σταθερός, τα πάντα σείονταν όλη την ώρα, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς» τόνισε ο 56χρονος Χανς Βέρα.

Σύμφωνα με τις ισλανδικές αρχές οι περισσότεροι από τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φιλοξενήθηκαν από φίλους ή συγγενείς. Ενώ όσοι δεν μπορούσαν διαμένουν σε κέντρα υποδοχής.

Εάν το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ εκραγεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες, θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την έκρηξη Βεστμανέγιαρ πριν από 50 χρόνια που κατέστρεψε την πόλη, δήλωσε στο RUV ο ηφαιστειολόγος Άρμαν Χόσκουλντσον.