ΚΟΣΜΟΣ

Haaretz: «Ισραηλινά ελικόπτερα σκότωσαν κατά λάθος ανθρώπους στο φεστιβάλ»

Haaretz: «Ισραηλινά ελικόπτερα σκότωσαν κατά λάθος ανθρώπους στο φεστιβάλ»

Η εφημερίδα ανέφερε ότι στρατιωτικό ελικόπτερο του Ισραήλ έφτασε στον χώρο του φεστιβάλ και άνοιξε πυρ εναντίον των ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης, ωστόσο τραυμάτισε αρκετούς συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.

Νέα έκθεση για την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου αποκαλύπτει ότι ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο που άνοιξε πυρ κατά Παλαιστινίων ενόπλων, τραυμάτισε Ισραηλινούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ Supernova.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται την εφημερίδα Haaretz μία αξιολόγηση ασφαλείας του Ισραήλ βασίστηκε σε έρευνα της αστυνομίας με ενόπλους της Χαμάς που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι στρατιωτικό ελικόπτερο του Ισραήλ έφτασε στον χώρο του φεστιβάλ και άνοιξε πυρ εναντίον των ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης, ωστόσο τραυμάτισε αρκετούς συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι ένοπλοι δεν είχαν προηγούμενη ενημέρωση για το φεστιβάλ, το οποιό διεξήχθη κοντά στο κιμπούτς Ρέιμ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth δημοσίευσε επίσης ρεπορτάζ για την παρέμβαση ελικοπτέρων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τους μαχητές της Χαμάς», προσθέτοντας ότι οι πιλότοι ελικοπτέρων «χρησιμοποίησαν πυρά» εναντίον αμάχων στο φεστιβάλ.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς έλαβαν οδηγίες να ενωθούν σιγά σιγά με το πλήθος και να μην μετακινηθούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε η εφημερίδα στην έκθεσή της.

«Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να ξεγελάσουν την αεροπορία ώστε να πιστέψουν ότι αυτοί από κάτω ήταν Ισραηλινοί. Αυτή η εξαπάτηση λειτούργησε για λίγο, ώσπου τα ελικόπτερα Apache έπρεπε να απελευθερωθούν από κάθε περιορισμό. Οι πιλότοι δυσκολεύτηκαν να διακρίνουν ποιος ήταν της Χαμάς και ποιος Ισραηλινός», προστίθεται στην έκθεση της Haaretz.

«Όταν το συνειδητοποιήσαν κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν οβίδες πυροβολικού εναντίον της Χαμάς, ανεξάρτητα, χωρίς να πάρουν άδεια από τους ανωτέρους τους», συμπληρώνει.

Η αστυνομία υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών στο φεστιβάλ της φρίκης στους 364, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους.

Η έρευνα της εφημερίδας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ισραηλινό αφήγημα για την επίθεση της Χαμάς, που ισχυρίστηκε ότι ένοπλοι της οργάνωσης κατασφάγιασαν το φεστιβάλ.

Εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς κατάφεραν και εισήλθαν σε ισραηλινό έδαφος σε μία αιφνιδιαστική επίθεση με το όνομα «Πλημμύρα Al-Aqsa», πυροδοτώντας μία αιματηρή επίθεση του Ισραήλ ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 12.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, ενώ ο απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε 1.200.

Εντωμεταξύ ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία και την περίθαλψη των τραυματιών, καθώς βρίσκεται αποκομμένη από προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού, ενώ οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας «με το σταγονόμετρο».

Το Ισραήλ δεν δέχεται τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά στη Γάζα.