ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Λουτρό αίματος στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια - Τουλάχιστον 80 νεκροί

Xάος και καταστροφή στη Τζαμπαλίγια
Xάος και καταστροφή στη Τζαμπαλίγια
ΑΡ

Αυξάνονται οι νεκροί από την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα, σύμφωνα με την Χαμάς, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 80 ανθρώπους στον παλιαστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ ενισχύονται οι φόβοι για τους εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας καθώς κανένα μέρος δεν θεωρείται ασφαλές για τους αμάχους στην προσπάθεια του Ισραήλ να εξολοθρεύσει τη Χαμάς

Το πλάνο του Ισραήλ να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη νότια Γάζα εντείνει τους φόβους για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Μία αεροπορική επιδρομή έξω από την πόλη Χαν Γιουνίς στο νότο σκότωσε τουλάχιστον 26 ανθρώπους τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Το Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Γάζας απομάκρυνε όλους τους ασθενείς, εκτός από 120 πιο ευάλωτους και πέντε γιατρούς για να τους φροντίσουν. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση τα ξημερώματα σε σχολείο του ΟΗΕ στο στρατόπεδο Τζαμπαλίγια και μια επίθεση σε άλλο κτήριο εκεί σκότωσε 32 μέλη μιας οικογένειας – 19 εκ των οποίων παιδιά – είπαν αξιωματούχοι από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ καταδίκασαν τους θανάτους. «Τα καταφύγια είναι ένα μέρος για ασφάλεια. Τα σχολεία είναι ένα μέρος για μάθηση. Τραγικά νέα για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες που σκοτώθηκαν ενώ είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο αλ-Φαχούρι στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς στο X. «Οι άμαχοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να το υπομείνουν άλλο αυτό».

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους της Τζαμπαλίγια να φύγουν σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αραβικά, αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως όταν ρωτήθηκε για τα χτυπήματα. Για εβδομάδες, το Ισραήλ προέτρεπε τους αμάχους μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας να κατευθυνθούν νότια για να προστατευτούν, και μεγάλοι αριθμοί συμμορφώθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τον κόσμο να εγκαταλείψει περιοχές στο νότο, γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς, όπου οι κάτοικοι περιλαμβάνουν πολλούς πρόσφατα εκτοπισμένους από το βορρά.

Στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, τα ισραηλινά στρατεύματα για τέταρτη μέρα αναζητούσαν στοιχεία για έναν υπόγειο κόμβο διοίκησης της Χαμάς. Οι αρχές της οργάνωσης ισχυρίστηκαν ότι ο στρατός του Ισραήλ διέταξε τους πάντες να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι διευκόλυναν την εκκένωση που ζήτησε το ιατρικό προσωπικό.

Τα καταφύγια είναι γεμάτα, τα τρόφιμα και τα αποθέματα νερού είναι τόσο χαμηλά που ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν την «άμεση πιθανότητα» πείνας, οι μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται και ο πόλεμος εκεί αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Όταν ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν τη βόρεια Γάζα στην αρχή του πολέμου και τα στρατεύματα ετοιμάστηκαν να εισέλθουν, ισραηλινά μηνύματα προέτρεπαν τους πολίτες να μετακινηθούν νότια για τη δική τους ασφάλεια.

Παρά τους κινδύνους στο ταξίδι και τον σοβαρό συνωστισμό σε καταφύγια και ιδιωτικές κατοικίες, εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθησαν αυτές τις εντολές. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι, περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Βρήκαν μόνο σχετική ασφάλεια. Σαράντα ημέρες μετά τον πόλεμο, 3.676 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε νότιες περιοχές που το Ισραήλ είχε κηρύξει ασφαλέστερες. Αποτελούσαν το ένα τρίτο όλων των θανάτων Παλαιστινίων στη σύγκρουση, σύμφωνα με έναν χάρτη του ΟΗΕ που χρησιμοποιεί στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Τώρα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους καλούνται να μετακινηθούν ξανά και να στριμωχτούν σε μια ακόμη μικρότερη περιοχή κατά μήκος της ακτής, γύρω από την πόλη Mawasi.

«Ζήτησαν από εμάς, τους πολίτες της Γάζας, να πάμε νότια. Πήγαμε νότια. Τώρα μας ζητούν να φύγουμε. Πού να πάμε;» λέει ο Άτια Αμπου Τζαμπ είπε στο Reuters, έξω από τη σκηνή όπου μένει η οικογένειά του που εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, βόμβες έπληξαν ένα πολυώροφο τετράγωνο στην πόλη Χαμάντ, ένα κτήριο κατοικιών στο Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 23. Λίγα μίλια βόρεια, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στην πόλη Deir Al-Balah.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα στρατεύματά του θα επιτεθούν «οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του νότου της λωρίδας». Είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε την επιχείρηση μας».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχτηκε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος είχε μεγάλο αντίκτυπο στους αμάχους, αλλά κατηγόρησε τη Χαμάς για τους θανάτους. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε: ελάχιστες απώλειες αμάχων. Αλλά δυστυχώς, δεν είμαστε επιτυχημένοι», είπε στο CBS.

Δεν είναι σαφές πού θα μπορούσαν να πάνε οι άμαχοι για να γλιτώσουν από τις μάχες εάν ενταθούν στο νότο. Η Γάζα ήταν ήδη πυκνοκατοικημένη πριν ξεκινήσουν οι μάχες, που πυροδοτήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους. Η περιοχή των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων φιλοξενούσε 2,3 εκατομμύρια. Τώρα ο βορράς έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο νότο, σε ιδιωτικά σπίτια ή σε υπερπλήρη καταφύγια του ΟΗΕ.

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι δεν είναι σε θέση να παράσχουν τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη στους ανθρώπους εκεί λόγω έλλειψης καυσίμων, προβλημάτων επικοινωνιών και εμποδίων στην είσοδο ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν οι άμαχοι κληθούν να υποχωρήσουν σε μια μικρότερη περιοχή, αυξάνοντας τις απώλειες. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας στο Ισραήλ λένε ανοιχτά ότι αναμένουν ότι οι θάνατοι αμάχων, ήδη σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες, θα αυξηθούν καθώς οι μάχες μετατοπίζονται σε πολυσύχναστες περιοχές.

«Πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερα θύματα αμάχων», δήλωσε στο Reuters η Γκιόρα Ειλάντ, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να μας αποτρέψει ή να μας εμποδίσει να προχωρήσουμε».

Την Παρασκευή, ο απολογισμός των υγειονομικών αρχών που διοικούνται από τη Χαμάς ενημερώθηκε σε περισσότερους από 12.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 5.000 παιδιών. Ο ΟΗΕ θεωρεί αυτά τα στοιχεία αξιόπιστα, με βάση τις διαδικασίες επαλήθευσης σε προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα.