ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ξεκίνησε η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ξεκίνησε στις 16:00 η ανταλλαγή των ομήρων και κρατουμένων ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, με την εκεχειρία και προσωρινή κατάπαυση πυρός να έχει ξεκινήσει από τις 7:00 το πρωί της Παρασκευής

Ξεκίνησαν οι πρώτες ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ.

Η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών έχει τεθεί σε ισχύ από τις 7 π.μ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ η πρώτη ομάδα 13 Ισραηλινών ομήρων αναμένεται να απελευθερωθεί στις 4 μ.μ.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είπε επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή το πρωί και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από το Ισραήλ ότι τρεις φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό όμηρο, δηλαδή συνολικά 150.

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να δεχθεί Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS).

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Η εκεχειρία στη Γάζα είναι μια σύντομη παύση, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.

Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχθεί 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Σχετικές ειδήσεις