ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γολγοθάς που έφερε τη λύτρωση: Επέστρεψαν στην πατρίδα 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι

Ο Γολγοθάς που έφερε τη λύτρωση: Επέστρεψαν στην πατρίδα 24 όμηροι της Χαμάς και 39 Παλαιστίνιοι

Επιτεύχθηκε η εκεχειρία τεσσάρων ημερών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με τους πρώτους ομήρους να απελευθερώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής. Χαμόγελα από τους πρώτους αιχμαλώτους που επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Μικρά χαμόγελα αισιοδοξίας από τους ομήρους της Χαμάς και του Ισραήλ που απελευθερώθηκαν μετά από την απόφαση τετραήμερης εκεχειρίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Οι πρώτες ανταλλαγές ξεκίνησαν στις 16:00 και συνεχίστηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου να συγκινούν.

Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι και 24 όμηροι της Χαμάς

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Από την απέναντι μεριά συνολικά 24 όμηροι –13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος– απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι διοικητές του IDF και οι στρατιώτες του χαιρετίζουν και αγκαλιάζουν τους ομήρους που επιστρέφουν κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τα αρμόδια όργανα, για την επιστροφή όλων των ομήρων», τονίσθηκε στην επίσημη ανακοίνωση.

Αυτοί είναι οι δεκατρείς Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δεκατριών Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα (24/11) από τη Λωρίδα της Γάζας. Στον κατάλογο των ομήρων περιλαμβάνονται τέσσερα παιδιά και έξι ηλικιωμένες γυναίκες.

Οι δεκατρείς Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς ταυτοποιήθηκαν ως:

  1. Χάνα Κατζίρ, 77 ετών
  2. Μαργκαλίτ Μοζές, 77 ετών
  3. Γιάφα Αντέρ, 85 ετών
  4. Χάνα Πέρι, 79 ετών
  5. Αντίνα Μοσέ, 72 ετών
  6. Ντανιέλ Αλόνι, 44 ετών
  7. Εμίλια Αλόνι, 9 ετών
  8. Ρούτι Μόνταρ, 78 ετών
  9. Κέρεν Μοντάρ, 54 ετών
  10. Οχάντ Μοντάρ, 9 ετών
  11. Αβίβ Ασέρ, 2 ετών
  12. Ραζ Ασέρ, 5 ετών
  13. Ντορόν Κατζ – Ασέρ, 34 ετών

Οι Ντορόν, Ραζ και Αβίβ Κατζ – Άσερ (μητέρα και οι δύο κόρες της).

Πανηγυρικό κλίμα στο Τελ Αβίβ μετά την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων

Πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στο Τελ Αβίβ, «ξέσπασε» σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, μετά τη γνωστοποίηση ​​της απελευθέρωσης δεκατριών Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μέρα (24/11) σηματοδοτεί την έναρξη μίας τετραήμερης εκεχειρίας, στο πλαίσιο της οποίας οι μαχητές της Γάζας δεσμεύθηκαν να απελευθερώσουν 50 ομήρους σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους, που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Τζο Μπάιντεν: «Είναι μόνο η αρχή»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη σημερινή απελευθέρωση 24 ομήρων της Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. «Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων επαφών» που είχε ο ίδιος με ηγέτες χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μια «λύση δύο κρατών», υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά». Συμπλήρωσε ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση – η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο εξαπέλυσε η Χαμάς».

Γαλλία: Χαιρετίζει την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας 24 ομήρων και την εκεχειρία που εφαρμόζεται

Η Γαλλία χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας 24 ομήρων από τη Χαμάς και την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Το Παρίσι εξακολουθεί να κινητοποιείται για την απελευθέρωση Γάλλων ομήρων στο πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόζεται, η απελευθέρωση όλων των συμπατριωτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη Γαλλία, και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να την επιτύχουμε», τόνισε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παράλληλα χαιρέτισε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που κατέστησαν δυνατή την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

137 φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας - Χαιρετίζει το εγχείρημα ο ΟΗΕ

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας επέτρεψε στον ΟΗΕ να αυξήσει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Συνολικά, 137 φορτηγά παρέδωσαν ήδη το φορτίο τους στο σημείο υποδοχής που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (UNRWA/OCHA), η οποία χαιρετίζει το εγχείρημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η παράδοση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

129.000 λίτρα καυσίμων πέρασαν επίσης τα σύνορα προς τη Λωρίδα της Γάζας και 21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν με τρόφιμα, νερό, ιατρικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Εδώ και εβδομάδες, ο ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλές ξένες κυβερνήσεις δεν σταματούσαν να ζητούν παύση των εχθροπραξιών ή μια εκεχειρία, κυρίως για να μεταφερθεί η επείγουσα βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας που αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε επίσης με ανακοίνωσή του την απελευθέρωση σήμερα 24 ομήρων και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.