ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Καταργεί τον αντικαπνιστικό νόμο που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση

Καταργείται αντικαπνιστικός νόμος στη Νέα Ζηλανδία
Καταργείται αντικαπνιστικός νόμος στη Νέα Ζηλανδία
ΑΡ

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας λέει ότι σχεδιάζει να καταργήσει την απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές μειώσεις

Η νομοθεσία, που εισήχθη υπό την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Τζασίντα Άρντερν, θα απαγόρευε τις πωλήσεις τσιγάρων τον επόμενο χρόνο σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στη Νέα Ζηλανδία και η πολιτική είχε στόχο να σταματήσει τις νέες γενιές από το να αποκτήσουν τη συνήθεια.

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν, πρόκειται να καταργήσει τον νόμο σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος για τις μελλοντικές γενιές της χώρας, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει σε φορολογικές μειώσεις.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας επέκριναν έντονα την ξαφνική ανατροπή. Τα μοντέλα δημόσιας υγείας είχαν υποδείξει ότι η νομοθεσία για το λεγόμενο «Smokefree» θα έσωζε έως και 5.000 ζωές κάθε χρόνο. «Είμαστε αποτροπιασμένοι, είναι μία οπισθοδρόμηση σε κορυφαία, απολύτως εξαιρετικά μέτρα υγείας στον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Richard Edwards, ερευνητής για τον έλεγχο του καπνού και ειδικός στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Otago

«Οι περισσότερες ομάδες υγείας στη Νέα Ζηλανδία είναι απογοητευμένες από αυτό που έκανε η κυβέρνηση και ζητούν αλλαγή πλεύσης», είπε στο BBC. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι είχε αναγνωριστεί διεθνώς με ερευνητικά μοντέλα να υποστηρίζουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα περιελάμβαναν τον περιορισμό του αριθμού των λιανοπωλητών καπνού και τη μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα τσιγάρα.

Οι νόμοι της Νέας Ζηλανδίας πιστεύεται ότι ενέπνευσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο να ανακοινώσει παρόμοια απαγόρευση του καπνίσματος για νέους. Εκπρόσωπος είπε ότι η θέση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ παρέμεινε αμετάβλητη μετά την ανατροπή της Νέας Ζηλανδίας.

Ενώ επαινέθηκαν ως πολιτική δημόσιας υγείας, τα μέτρα προκάλεσαν την αντίθεση ορισμένων επιχειρηματικών ομάδων στη Νέα Ζηλανδία. Οι ιδιοκτήτες πρακτορείων εφημερίδων και πολυκαταστημάτων επέκριναν την απώλεια εσόδων - ακόμη και με κρατικές επιδοτήσεις. Ορισμένοι νομοθέτες - συμπεριλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού Κρις Λούξον - υποστήριξαν επίσης ότι η απαγόρευση θα οδηγούσε σε μαύρη αγορά για τον καπνό.

Ωστόσο, το Εθνικό του κόμμα, το οποίο κέρδισε το 38% των ψήφων στις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, δεν είχε αναφέρει τους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η ανακοίνωση της νέας υπουργού Οικονομικών Νίκολα Γουίλις το Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τους νόμους σόκαρε τους ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Τα ποσοστά καπνίσματος και οι σχετικές ασθένειες και ζητήματα υγείας είναι υψηλότερα μεταξύ των ιθαγενών Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, για τους οποίους οι ειδικοί είχαν πει ότι η πολιτική θα είχε τον πιο θετικό αντίκτυπο. «Η κυβέρνηση πετάει μπροστά στην κοινή γνώμη και προφανώς απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές», δήλωσε ο καθηγητής Έντουαρντς.

Η μοντελοποίηση της δημόσιας υγείας που διεξήχθη το 2022 είχε δείξει ότι η πολιτική χωρίς καπνό θα είχε εξοικονομήσει το σύστημα υγείας της Νέας Ζηλανδίας περίπου 790 εκατομμύρια δολάρια στο σύστημα υγείας τα επόμενα 20 χρόνια. Η Νέα Ζηλανδία εξακολουθεί να επιδιώκει να μειώσει το εθνικό της ποσοστό καπνίσματος στο 5% έως το 2025, με στόχο να το εξαλείψει τελικά εντελώς.

Περισσότεροι από 80.000 ενήλικες έχουν σταματήσει το κάπνισμα τον περασμένο χρόνο, δείχνουν τα εθνικά στοιχεία της. Επί του παρόντος, περίπου το 8% του ενήλικου πληθυσμού καπνίζει.