ΚΟΣΜΟΣ

Το γεωπολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απρέπεια του Σούνακ

Το γεωπολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απρέπεια του Σούνακ

Εκτός από την διπλωματική γκάφα του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό υπάρχει κι ένα ολόκληρο γεωπολιτικό παρασκήνιο που έχει να κάνει γύρω από τις σχέσεις των Βρετανών με την Τουρκία

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από την τεράστια απρέπεια του Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό;

1ο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δείχνει να είναι άπειρος σε θέματα διπλωματίας. «Αδύναμος», «μικρός Βρετανός», «τεράστια αγένεια» είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν οι Βρετανοί στον πρωθυπουργό τους Ρίσι Σούνακ.

2ον. Με την κίνησή του πρόσβαλλε τον βρετανικό λαό, αλλά και τον ελληνικό λαό.

Τι απέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνολική του στάση έναντι των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και έναντι της προσβολής του Σούνακ;

1ον. Ότι δεν μασάει τα λόγια του και πάνω από όλα βάζει το εθνικό συμφέρον

2ο. Υπερασπίζεται τα δίκαια της Πατρίδας μας με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και χωρίς φοβικά σύνδρομα, έχοντας κάνει την Ελλάδα μεγάλη και υπολογίσιμη δύναμη στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

3ον. Παραμένει ψύχραιμος χωρίς να παρασύρεται.

Η ουσία όμως της Βρετανικής στάσης είναι αλλού. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και πολύ καιρό έχουν παραδοθεί στην αγκαλιά του Ερντογάν. Η σύμπλευση του Σούνακ σε έναν αντιευρωπαϊκό - αντιδυτικό άξονα με την Άγκυρα είναι γεγονός, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Το Λονδίνο έχει χάσει τη δύναμη που είχε όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και συνολικά στην Μεσόγειο όπου εκεί ενδυναμώνεται η Γαλλία και ο άξονας Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα.

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Η Αγγλία επέλεξε μόνη της το Brexit παρά τις διαφωνίες των Αμερικανών, ενώ το τελευταίο διάστημα η σύναψη αμυντικής συμφωνίας Αγγλίας - Τουρκίας εκλαμβάνεται ως κίνηση που στρέφεται ευθέως κατά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που οικοδομεί το ΝΑΤΟ με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι δε συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Λονδίνου - Άγκυρας για πιθανή πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Τουρκία στρέφονται ευθέως κατά του αμερικανικού εμπάργκο για πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο Σούνακ εκτός από τα εσωτερικά δημοσκοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει οδηγήσει τη χώρα του στο στρατόπεδο του «πειρατή» και η κίνησή του εναντίον του πρωθυπουργού της Ελλάδας μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.