ΚΟΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Βασιλιάς Κάρολος και βρετανικός Τύπος «αδειάζουν» τον Σούνακ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Βασιλιάς Κάρολος και βρετανικός Τύπος «αδειάζουν» τον Σούνακ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Φωτιά έχουν πάρει τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για την ενδυματολογική επιλογή του βασιλιά Καρόλου να εμφανιστεί με γραβάτα με ελληνική σημαία  - Συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ στα απόνερα του διπλωματικού επεισοδίου

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα από βρετανικά μέσα ενημέρωσης για το τι ακολούθησε μετά το διπλωματικό επειδόδιο που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ. Δημοσιογράφος του BBC σε ανάρτησή της σχολίασε τα τεκταινόμενα σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη στάση του Βρετανοιύ Πρωθυπουργού. Μάλιστα η Λόρα Κούνσμπεργκ στάθηκε και στην γραβάτα που επέλεξε να φορέσει σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος για να συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον βασιλιά σήμερα, ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό», ανέφερε η δημοσιογράφος στην ανάρτησή της

Την ίδια στιγμή του Bloomberg γράφει: «Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ φόρεσε μια γραβάτα με την ελληνική σημαία ενώ συναντούσε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ στο Ντουμπάι – λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπλεγμένος σε διπλωματική διαμάχη με τη χώρα».

«Ο βασιλιάς φοράει ελληνική γραβάτα μετά τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Ντάουνινγκ Στριτ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», είναι ο τίτλος του SkyNews ενώ η Mirror στο δικό της δημοσίευμα τονίζει: «Ο βασιλιάς Κάρολος φοράει γραβάτα με ελληνική σημαία καθώς χαιρετά τον Ρίσι Σούνακ, λίγες ημέρες μετά τη διαμάχη για τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο τίτλος του Independent: «Ο βασιλιάς Κάρολος φοράει γραβάτα με ελληνική σημαία εν μέσω της διαμάχης του Ρίσι Σούνακ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Μητσοτάκης: Δεν έχω μιλήσει με τον Σούνακ, έχω αφήσει πίσω μου το συμβάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Bloomberg αποκάλυψε πως δεν έχει μιλήσει έκτοτε με τον Βρετανό ομόλογό του ωστόσο τόνισε ότι έχει αφήσει πίσω του το συμβάν και πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία έχουν μακρά παράδοση.

«Άδειασε» τον Σούνακ ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Μόλις χθες Πέμπτη, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, «άδειασε» σε δηλώσεις του σε podcast τον Ρίσι Σούνακ, καθώς δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι», τόνισε ο Τζορτζ Όσμπορν σε podcast του Political Currency.

Νέα συνομιλία Μητσοτάκη – Στάρμερ στο περιθώριο της COP28

Νέα συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών έγινε όταν ο κ. Μητσοτάκης πήγαινε στην εκδήλωση GR-eco Islands.

Παρά το χαμηλό βαρομετρικό που δημιούργησε στις ελληνοβρετανικές σχέσεις ο Ρίσι Σούνακ με την πρωτοφανή απόφαση του να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το νέο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό.

Στο Ντουμπάι, σημειωτέον, βρίσκεται και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ωστόσο προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε «μήνυμα», συναντώντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία - 137 οι όμηροι που απομένουν

ΝΥT: Το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς περισσότερο από ένα χρόνο πριν

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός από ισραηλινά πυρά εικονoλήπτης του Anadolu