ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι
AP

Μία νεκρή και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό στις Φιλιππίνες

Στα σπίτια τους επιτράπηκε να επιστρέψουν οι κάτοικοι των Φιλιππίνων μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που χτύπησε το νότιο τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και προκαλώντας σύμφωνα με αξιωματούχους, μικρές ζημιές σε ορισμένες υποδομές.

Ο σεισμός το βράδυ του Σαββάτου ταρακούνησε τμήματα των επαρχιών Surigao Del Sur και Davao Oriental, προκαλώντας εκκένωση των ακτών και προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη χώρα και στην Ιαπωνία.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε ένας τοίχος, την ώρα που εγκατέλειπε με την οικογένειά της το σπίτι στην πόλη Ταγκούμ.

«Η απειλή για τσουνάμι που σχετίζεται με αυτόν τον σεισμό έχει πλέον ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις Φιλιππίνες», ανέφερε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, συμβουλεύοντας τους πολίτες να λάβουν υπόψη τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Περισσότεροι από 600 μετασεισμοί καταγράφηκαν, ενώ η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων έθεσε όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη της σε επιφυλακή για πιθανή αποστολή.

Οι αρχές κατέγραψαν μικρές ζημιές σε σπίτια, ενώ η υπηρεσία αεροπορίας ανέφερε μικρές ρωγμές σε πλακάκια τοίχου σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στις Φιλιππίνες, οι οποίες βρίσκονται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια ζώνη ηφαιστείων που περιστρέφεται γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό που είναι επιρρεπής σε σεισμική δραστηριότητα.