ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Νέος σεισμός 6,6 Ρίχτερ - Δεύτερος σε 24 ώρες

Φιλιππίνες: Νέος σεισμός 6,6 Ρίχτερ - Δεύτερος σε 24 ώρες

Η νέα σεισμική δόνηση εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία  των 7,6 Ρίχτερ που έγιναν μια ημέρα νωρίτερα, σκοτώνοντας μία έγκυο η οποία καταπλακώθηκε από τσιμεντένιο τοίχο που κατέρρευσε

Δεύτερος μεγάλος σεισμός μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκε στις Φιλιππίνες.

Η δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις νότιες Φιλιππίνες την Κυριακή, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και πρόκειται για μετασεισμός των 7,6 Ρίχτερ που έγιναν μια ημέρα νωρίτερα, σκοτώνοντας μία έγκυο η οποία καταπλακώθηκε από τσιμεντένιο τοίχο που κατέρρευσε.

Ο τελευταίος σεισμός σημειώθηκε περίπου στις 6:36 μ.μ. τοπική ώρα (1036 GMT) σήμερα βορειοανατολικά του Bislig στο νησί Μιντανάο.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσε ότι αναμένει κύματα τσουνάμι να πλήξουν τις νότιες Φιλιππίνες και τμήματα της Ινδονησίας , του Παλάου και της Μαλαισίας μετά τον σεισμό το Σάββατο, αλλά αργότερα απέσυρε την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, αξιωματούχοι επέτρεψαν στους κατοίκους να γυρίσουν στα σπίτια τους από τα κέντρα εκκένωσης, όπου είχαν καταφύγει.

Μετά από επιθεωρήσεις, αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε πολλά αεροδρόμια στον νότο και δεν υπήρξε διακοπή στις πτητικές λειτουργίες.

Οι Φιλιππίνες, μια από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες του κόσμου, πλήττονται συχνά από σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις λόγω της θέσης τους στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, ένα τόξο σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον ωκεανό.

Το αρχιπέλαγος μαστιγώνεται επίσης από περίπου 20 τυφώνες και καταιγίδες κάθε χρόνο.