ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Νέος ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ στο νησί Μιντανάο

Φιλιππίνες: Νέος ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ στο νησί Μιντανάο
AP, φωτογραφία αρχείου.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00.

Νέος, ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε απόψε (ώρα Ελλάδος) νοτίως των Φιλιππίνων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Αποτελεί το τελευταίο χρονικά «χτύπημα» του Εγκέλαδου, σε μία σειρά σεισμικών δονήσεων που έπληξαν την περιοχή, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο σεισμός σημειώθηκε μόλις πριν από τις 04:00 της Δευτέρας (τοπική ώρα / 22:00 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση 72 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Χινατουάν, στο νησί Μιντανάο. Το εστιακό του βάθος ήταν στα 30 χιλιόμετρα.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ και των μετασεισμών του, σε αυτήν την περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, το Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας (GFZ) ανακοίνωσε ότι σεισμός μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί Μιντανάο τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα). Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

«Υπήρχε πανικός, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά», λέει Έλληνας που έζησε τον ισχυρό σεισμό

Το απόγευμα του Σαββάτου (02/12), οι Φιλιππίνες «ταρακουνήθηκαν» από ισχυρότατο σεισμό, μεγέθους 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ.

Παρά τους φόβους που δημιουργήθηκαν αμέσως για πιθανό τσουνάμι, μερικά λεπτά μετά την προειδοποίηση προέκυψε ενημέρωση ότι δεν υπάρχει απειλή, σύμφωνα με το σύστημα προειδοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ωστόσο, «υπήρχε αρκετός πανικός τη στιγμή του σεισμού και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έτρεχαν προς τα αυτοκίνητα», σύμφωνα με Έλληνα που έζησε τις εφιαλτικές στιγμές κατά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στη νησιωτική χώρα και μίλησε στον ANT1.

«Έγινε άμεση εκκένωση όλων των περιοχών στο Μιντανάο και τούς μάζεψαν σε κέντρα που έχουν διαμορφώσει για να προστατευθούν από πιθανό τσουνάμι. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και είμαστε εδώ, για να απολαύσουμε το υπόλοιπο των διακοπών μας», τόνισε ο Κωνσταντίνος Κοντογιάννης.

Σχετικές ειδήσεις