ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για αυξήσεις στην τιμή του καφέ: Τι απειλεί την αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια

Ζεστός καφές για τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα
Ζεστός καφές για τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα
ΑΡ

Οι μικρότερες σοδειές στο Βιετνάμ, και η αυξανόμενη τοπική ζήτηση συμπιέζουν τις προμήθειες της αγαπημένης ποικιλίας καφέ robusta, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο κόσμος ενδέχεται να προμηθευτεί ακόμη λιγότερο καφέ από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιείται σε στιγμιαία ποτά και εσπρέσο, καθώς η μικρότερη καλλιέργεια και η αυξανόμενη τοπική ζήτηση συμπιέζουν τις προμήθειες.

Η χώρα είναι πιθανό να παράγει 1,6 έως 1,7 εκατομμύρια τόνους κόκκων κατά την τρέχουσα συγκομιδή, από 1,78 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο Ντο Χα Ναμ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Coffee Cocoa Association του Βιετνάμ, σε συνέδριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Τα αποθέματα από την τελευταία σοδειά εν τω μεταξύ είχαν σχεδόν εξαντληθεί, πρόσθεσε.

Η είδηση για τη μείωση της προσφοράς είναι μια ακόμη ανεπιθύμητη είδηση ​​για τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ήδη αυξημένες τιμές για την αγαπημένη, καθημερινή τους συνήθεια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης «robusta» στο Λονδίνο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008 νωρίτερα φέτος λόγω της έλλειψης εφοδιασμού. Κατέγραψαν επίσης τη μεγαλύτερη άνοδο τον περασμένο μήνα από τον Ιανουάριο.

Οι παραγωγοί καφέ στρέφονται στο ντουριάν και το αβοκάντο

Οι γεωργικές εκτάσεις στο Βιετνάμ συρρικνώνονται, ειδικά στις μεγάλες επαρχίες Ντακ Λακ και Ντακ Νονγκ, ενώ οι αποδόσεις πέφτουν επίσης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τον Nαμ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου εξαγωγέα Intimex Group. Η συνολική έκταση καφέ στη χώρα είναι πιθανώς περίπου 600.000 εκτάρια, είπε ο Nαμ σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας των 700.000 εκταρίων, καθώς οι αγρότες καταστρέφουν τα κεφεόδεντρα για πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως το τροπικό φρούτο ντουριάν και το αβοκάντο.

To φρούτο ντουριάν πωλείται πανάκριβα στις αγορές της ΑσίαςΑΡ

Οι εξαγωγές του Βιετνάμ μπορεί να μειωθούν κατά 15% την περίοδο 2023-24 από 1,66 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε από την πλευρά του ο Nguyen Nam Hai, πρόεδρος της ένωσης, στο ίδιο συνέδριο, προσθέτοντας ότι η συγκομιδή είχε ολοκληρωθεί κατά 50% στα τέλη Νοεμβρίου. Οι τοπικές τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τοπική κατανάλωση κόκκων μπορεί να εκτοξευτεί στους 350.000-400.000 τόνους ετησίως από τους 260.000 τόνους που είναι σήμερα, όταν τα εργοστάσια στιγμιαίου καφέ φτάσουν σε πλήρη δυναμικότητα, σύμφωνα με τον Nαμ.