ΚΟΣΜΟΣ

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Αδύνατο «να είσαι ένα κορίτσι» υπό το καθεστώς Ταλιμπάν

malala
Photo: AP

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει επιδοθεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών

Tο καθεστώς των Ταλιμπάν έχει καταστήσει αδύνατο το να «είσαι ένα κορίτσι» στο Αφγανιστάν και ζήτησε να χαρακτηριστεί «το απαρτχάιντ που βασίζεται στο φύλο» ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε h βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι .

«Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι και αυτό έχει ένα κόστος», δήλωσε η Μαλάλα Γιουσαφζάι κατά τη διάρκεια μιας συνόδου που οργανώθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ από το ίδρυμα Μαντέλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του πρώτου μαύρου προέδρου στη Νότια Αφρική, υπογραμμίζοντας πως τα κορίτσια στο Αφγανιστάν «στρέφονται στα ναρκωτικά» και «προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους» εξαιτίας της «καταστολής».

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει επιδοθεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Σε διάστημα 2 ετών, τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης κατόπιν τα πανεπιστήμια έκλεισαν τις πόρτες τους στις γυναίκες, ενώ απαγορεύτηκε επίσης η πρόσβασή τους στα πάρκα, τα χαμάμ και τα αθλητικά κέντρα.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τιμήθηκε το 2014 με το Νόμπελ για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

«Είναι επιτακτικό να αποκαλέσουμε το αφγανικό καθεστώς αυτό που πραγματικά είναι: ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο στο φύλο», κατήγγειλε η ίδια σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Οι Νοτιοαφρικανοί έδωσαν μάχη προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να χαρακτηριστεί ακριβώς έτσι και να ποινικοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο τράβηξαν την προσοχή του κόσμου στα δεινά του απαρτχάιντ», τόνισε η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

«Το απαρτχάιντ που βασίζεται στο φύλο δεν έχει ακόμη κατηγορηματικά κωδικοποιηθεί. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Από τώρα», πρότεινε.