ΚΟΣΜΟΣ

Διάσταση Νετανιάχου - Μπάιντεν για την Γάζα: «Μην μιλάς – Εσείς ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία»

Διάσταση Νετανιάχου - Μπάιντεν για την Γάζα: «Μην μιλάς – Εσείς ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία»

Ο  Νετανιάχου ενοχλήθηκε από την  δήλωση του Μπάιντεν πως το «Ισραήλ χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας» και ότι  «πρέπει να αλλάξει πρόσωπα στην κυβέρνηση»

Το μέτωπο Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζει ρωγμές μετά τη δημοσιοποίηση έντονης διαφωνίας, μεταξύ Μπάιντεν – Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ πως θα χάσει πλήρως την υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, αν συνεχιστούν τα πλήγματα εις βάρος πολιτών της Γάζας.

Κατά μία ιδιαίτερη συνομιλία τους, όπως μετέδωσε το Open, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ναι, αλλά εσείς ισοπεδώσατε με βομβαρδισμούς τη Γερμανία και ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους».

Η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο, ήταν η εξής:

«Ναι, γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι διεθνείς θεσμοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβούν. Μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό που τόνισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ήταν πως κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω της άκριτης δολοφονίας αμάχων στη Γάζα. Τότε, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο Νετανιάχου του απάντησε:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει «όχι» σε ένα παλαιστινιακό κράτος στο μέλλον.

Είναι η πρώτη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος μιλά δημοσίως για τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου. Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του μια φωτογραφία που τον εικονίζει συντροφιά με τον Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής. Όπως είπε, έγραψε την εξής αφιέρωση στη φωτογραφία: «Μπίμπι, σ’ αγαπώ πολύ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λες».

«Και αυτό ισχύει ακόμη σήμερα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας τους οποίους είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο.