ΚΟΣΜΟΣ

Στην Γερμανία θα γίνεται η εκπαίδευση των ιμάμηδων που εργάζονται στα τζαμιά της χώρας

tzami
Photo: AP

Περί τους 109 νέους ιμάμηδες θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Οι ιμάμηδες που εργάζονται σε γερμανικά τζαμιά, έπειτα από σχετική συμφωνία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών με την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet και την Τουρκο-ισλαμική Ένωση Γερμανίας, DITIB, θα εκπαιδεύονται στη Γερμανία και όχι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η συμφωνία αποτελεί ορόσημο και θα συμβάλει στην καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη Γερμανία.

Περί τους 109 νέους ιμάμηδες θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από την DITIB στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με στόχο σταδιακά να αντικαταστήσουν τους ιμάμηδες οι οποίοι είναι κρατικοί υπάλληλοι της Τουρκίας και λαμβάνουν οδηγίες από την 'Αγκυρα.

«Χρειαζόμαστε κληρικούς οι οποίοι θα μιλούν τη γλώσσα μας, θα γνωρίζουν την πατρίδα μας και θα εκπροσωπούν της αξίες μας», πρόσθεσε η κυρία Φέζερ.

Η DITIB πάντως, η οποία είναι η μεγαλύτερη ισλαμική ένωση της Γερμανίας με περίπου 900 τζαμιά σε όλη τη χώρα, έχει επανειλημμένα προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση για τη δράση της, όπως συνέβη και πρόσφατα με την ομιλία μέλους της κυβέρνησης των Ταλιμπάν σε τζαμί της Κολωνίας.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά εδώ και χρόνια από την DITIB να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του τρόπου λειτουργίας της, ενώ η εκπαίδευση των ιμάμηδων στη Γερμανία αποτελούσε πάγιο αίτημα του Βερολίνου.