ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 24χρονο μακελάρη να πυροβολεί «σπέρνοντας» τον θάνατο

Πράγα: Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 24χρονο μακελάρη να πυροβολεί «σπέρνοντας» τον θάνατο

Πράγα: Συγκλονιστικές εικόνες από το μακελειό στη σχολή της Πράγας - Φοιτητές κρέμονται σε περβάζι για να σωθούν - Βίντεο ντοκουμέντο με το τον μακελάρη να πυροβολεί  - Ποιος είναι ο δράστης που αιματοκύλισε την τσεχική πρωτεύουσα 

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η μαζική δολοφονία φοιτητών στην Πράγα από έναν νεαρό συμφοιτητή τους.

Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν την φρίκη που έζησαν τα θύματα ενώ ο μακελάρης από ένα μπαλκόνι πυροβολούσε εντός αλλά και εκτός της σχολής.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Όπως έχει γίνει γνωστό περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλου νωρίτερα σήμερα στο Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών, στο κέντρο της Πράγας, ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας, σε νεότερο απολογισμό του περιστατικού αυτού.

Ο δράστης ήταν ο 24χρονος φοιτητής της σχολής, David Kozak.

Ο πατέρας του δράστη βρέθηκε νεκρός νωρίτερα σήμερα, δήλωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών κ. Κώστας Τζίβος ο δράστης είναι ένας από τους φοιτητές της σχολής, τσεχικής καταγωγής ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει νωρίτερα πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του στο σπίτι που διέμεναν και στη συνέχεια πήγε στην σχολή και άργησε να πυροβολεί αδιακρίτως.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει ήταν ένας μόνο δράστης, φοιτητής μας και έχει εξουδετερωθεί. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για 10 - 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες», ανέφερε σοκαρισμένος από την τραγωδία ο κ. Κώστας Τζίβος.

Και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι καλά και προσπαθώ να συλλέξω πληροφορίες για τους φοιτητές μου. Ήταν ένας συνάδελφος εκεί αλλά βγήκαν σώοι».

Τα τελευταία μηνύματα του δράστη στο Telegram - «Πάντα ήθελα να σκοτώνω»

Σε ένα μήνυμα που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα της Τσεχίας, ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως η Alina στην οποία αναφέρεται, είναι η 14χρονη δράστις που στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιτέθηκε και πυροβόλησε σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας όπου δύο μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν πριν αυτοκτονήσει η ένοπλη.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολύνεκρη επίθεση συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε σήμερα ότι η πολύνεκρη επίθεση σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα δεν φέρεται να έχει σχέση με τη «διεθνή τρομοκρατία». «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο Ρακούσαν σε δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλου στην επίθεση, ανακοίνωσε η αστυνομία, σε νεότερο απολογισμό. «Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

Όπως τόνισε, ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός, ήταν φοιτητής στη σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου.

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Τσέχος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση ενόπλου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, που άφησε πίσω της 11 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τον δράστη, καθώς και δεκάδες τραυματίες.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα... Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

Το Παρίσι εκφράζει τη θλίψη και την αλληλεγγύη του

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε σήμερα τη θλίψη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς που "έπληξε σκληρά τον τσεχικό λαό" σε μια πανεπιστημιακή σχολή της Πράγας.

"Μίλησα με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, και του εκφράζω προσωπικά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και, δεν έχω καμία αμφιβολία, εκ μέρους όλων μας, την υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου", δήλωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Ένας ένοπλος σκότωσε νωρίτερα σήμερα 15 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 30 άλλους προτού σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων της Πράγας.

Μήνυμα της Τζόρτζια Μελόνι προς τον πρωθυπουργό της Τσεχίας

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέστειλε μήνυμα στον Τσέχο ομόλογό της, Πετρ Φιάλα, με το οποίο εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της σημερινής θανατηφόρας επίθεσης που έλαβε χώρα στην Πράγα. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι «βρίσκεται στο πλευρό τον τραυματιών και όλων των κατοίκων της Τσεχίας».

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καταδικάζει για μια ακόμη φορά, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας και φανατισμού και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει χρέος να αντιδράσει και να ενισχύσει κάθε χρήσιμο μέσο, ώστε να εγγυηθεί την ύψιστη ασφάλεια των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης.

Σχετικές ειδήσεις