ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων - Μετράει τις πληγές της η χώρα

Σεισμός στην Ιαπωνία: Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων - Μετράει τις πληγές της η χώρα

Οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί, τα ερείπια στους δρόμους και οι κατεστραμμένοι δρόμοι παρεμπόδιζαν τις επιχειρήσεις διάσωσης εν μέσω ενός αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στην Ιαπωνία από τα 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν τη χώρα την Πρωτοχρονιά, με τις αρχές να ανακοινώνουν νεότερο απολογισμό τους 30 νεκρούς μέχρι στιγμής. Ο ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε επίσης κατολισθήσεις και κατάρρευση πολλών κτιρίων, πυροδότησε πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας σε μια δημοφιλή τουριστική περιοχή και προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι κατά μήκος της δυτικής ακτής της χώρας.

Οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί, τα ερείπια στους δρόμους και οι κατεστραμμένοι δρόμοι παρεμπόδιζαν τις επιχειρήσεις διάσωσης εν μέσω ενός αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων.

Πλάνα που τράβηξε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK το πρωί της Τρίτης δείχνουν ένα επταώροφο κτίριο να ανατρέπεται στο πλάι και καπνό να υψώνεται σε μια κεντρική περιοχή της Γουατζίμα, του νομού Ισικάουα, γνωστής για την πρωινή αγορά της, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά τη Δευτέρα.

Οι πυρκαγιές έχουν καταπιεί πάνω από 200 κτίρια στην κεντρική περιοχή Γουατζίμα, αλλά οι πιθανότητες να εξαπλωθούν περαιτέρω είναι μικρές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο σεισμός προκάλεσε μια σπάνια μεγάλη προειδοποίηση για τσουνάμι, που προέβλεπε κύματα ύψους έως και 5 μέτρα, ωστόσο υψηλότερο τσουνάμι που καταγράφηκε λέγεται ότι ήταν πάνω από 1,2 μέτρα στο λιμάνι Γουατζίμα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε την Τρίτη ότι ενώ τα κύματα δεν είναι πιθανό να μεγαλώσουν, εξακολουθούν να παρατηρούνται αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους σε περιοχές που είχαν προειδοποιήσει για τσουνάμι να απέχουν από θαλάσσιες εργασίες.

Ενώ οι φόβοι για ένα μεγάλο τσουνάμι - που θυμίζει τα θανατηφόρα κύματα που έπληξαν τη βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας μετά την καταστροφή του μεγάλου σεισμού της Ανατολικής Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011 - δεν υλοποιήθηκαν, ο ίδιος ο σεισμός φαίνεται να έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται καθώς οι διασώστες κινούνται μέσα από την περιοχή της καταστροφής.

Μερικοί από τους θανάτους που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να οφείλονται σε εγκλωβισμούς σε κτίρια που κατέρρευσαν. Κατασκευές φέρεται να έχουν καταρρεύσει στους 4 νομούς, οδηγώντας σε πολλαπλούς τραυματισμούς.

Μόνο στην Γουατζίμα έχουν επιβεβαιωθεί 15 θάνατοι, ενώ 25 σπίτια φέρεται να έχουν καταρρεύσει, με πιθανότητα να βρίσκονται παγιδευμένοι άνθρωποι στα συντρίμμια.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα τοπικό αρχηγείο αντιμετώπισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης στην Ισικάουα για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προσφέρει υποστήριξη.

«Όσο περνάει ο καιρός, οι επιπτώσεις της καταστροφής γίνονται όλο και πιο σαφείς», δήλωσε ο Κισίντα. «Η διάσωση των ζωών των θυμάτων της καταστροφής είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο».

Οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας δημιούργησαν μια κοινή ομάδα εργασίας - μια δύναμη που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μετά τον σεισμό του Tohoku το 2011 - και έστειλε 10.000 άτομα προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης.

Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή το βράδυ της Δευτέρας, ειδησεογραφικά ρεπορτάζ έδειξαν μια τεράστια πυρκαγιά σε περιοχή της Γουτζίμα. Η φωτιά, η οποία έκαψε καταστήματα και σπίτια, τέθηκε υπό έλεγχο αργά το πρωί, ενώ οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται. Η περιοχή είναι ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο. Δεν είναι σαφές εάν η πυρκαγιά είχε οδηγήσει σε τραυματισμούς ή θανάτους. Σύμφωνα με αναφορές της τοπικής αστυνομίας, περίπου 200 κτίρια πιστεύεται ότι έχουν καεί από τη φωτιά.

Συνολικά πάνω από 46.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τους νομούς Ισικάου και Τογιάμα από το πρωί της Τρίτης. Πάνω από 160 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το νησί Νότο, ωστόσο, επειδή οι δρόμοι είναι κλειστοί στη γέφυρα που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα, οι προμήθειες δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή.

Από τον αρχικό σεισμό, ο οποίος χτύπησε γύρω στις 4:10 μ.μ. τη Δευτέρα, υπήρξαν πάνω από 129 μετασεισμοί. Τη Δευτέρα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι σεισμοί έως και 7 Ρίχτερ θα μπορούσαν να χτυπήσουν ξανά την περιοχή την επόμενη εβδομάδα, συνιστώντας προσοχή ειδικά τις επόμενες ημέρες.

Ο σεισμός επηρέασε επίσης το δίκτυο μεταφορών της χώρας και άφησε τους επιβάτες καθηλωμένους. Ορισμένες γραμμές shinkansen και πτήσεις στην περιοχή ακυρώθηκαν μετά τον σεισμό. Τέσσερα τρένα στο Hokuriku Shinkansen που ήταν μεταξύ των σταθμών Toyama και Kanazawa έμειναν ακινητοποιημένα για 11 ώρες με συνολικά 1.400 επιβάτες. Οι γραμμές των τρένων άρχισαν να επανέρχονται στο διαδίκτυο αργότερα την Τρίτη.

Περίπου 32.900 νοικοκυριά στο νομό Ishikawa και 330 νοικοκυριά στο νομό Niigata έχουν χάσει το ρεύμα. Ορισμένες περιοχές των νομών Ishikawa, Toyama, Fukui και Nagano έχουν επίσης αποκοπεί από την παροχή νερού.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι 16 ιατρικές εγκαταστάσεις στην Ishikawa, δύο στη Niigata και μία στην Toyama αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος και νερού.

Ενώ ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτύου, τρεις μεγάλοι φορείς τηλεπικοινωνιών — NTT Docomo, KDDI και SoftBank — εργάζονται για τη δημιουργία μιας δωρεάν υπηρεσίας Wi-Fi που ονομάζεται "00000JAPAN" στις πληγείσες περιοχές.

Το κλείσιμο των δρόμων έχει επίσης επηρεάσει την παράδοση αγαθών στην περιοχή, με μεγάλες καθυστερήσεις. Μεγάλα καταστήματα είναι επίσης προσωρινά κλειστά.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, στη χερσόνησο Νότο αναμένεται βροχή μεταξύ της νύχτας της Τρίτης και της Πέμπτης, προειδοποιώντας ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα βροχής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατολίσθηση.

Σχετικές ειδήσεις