ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αρνείται να στηρίξει τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

cejourne
O ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ
Photo: AP

«Δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε την έννοια της γενοκτονίας για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, για γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας αρνήθηκε σήμερα να στηρίξει το Παρίσι καταγγέλλοντας την παραβίαση ενός «ηθικού ορίου».

«Το να κατηγορηθεί το εβραϊκό κράτος για γενοκτονία ισοδυναμεί με την παραβίαση ενός ηθικού ορίου. Δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε την έννοια της γενοκτονίας για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων προς την κυβέρνηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Μια ακροαματική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από την 11η Ιανουαρίου ενώπιον της ανώτατης δικαστικής αρχής των Ηνωμένων Εθνών, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Χάγη, στην οποία προσέφυγε η Πρετόρια τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ παραβίασε τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, η οποία υπογράφηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

Η Νότια Αφρική θέλει οι δικαστές να δώσουν εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να "εξοντώσει" τη Χαμάς και εξαπέλυσε μια επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24.448 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, εφήβους και παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Λέμε σθεναρά στους Ισραηλινούς: "ο σεβασμός του δικαίου επιβάλλεται σε όλους, τα συστηματικά πλήγματα στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν", όμως οι λέξεις έχουν ένα νόημα», συμπλήρωσε ο Σεζουρνέ.