ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ελέγχοι και σε δεύτερο τύπο αεροπλάνων της Boeing μετά το συμβάν με την πόρτα

ΗΠΑ: Ελέγχοι και σε δεύτερο τύπο αεροπλάνων της Boeing μετά το συμβάν με την πόρτα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζητά τον έλεγχο παλαιότερου τύπου αεροσκαφών της Boeing που χρησιμοποιούν ίδιο μηχανισμό με το αεροπλάνο που εμπλέκεται στο περιστατικό της αποκόλλησης πόρτας 

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) η έκρηξη πόρτας αεροσκάφους τύπου Boeing 737 Max 9 πριν από λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ζητά τώρα την διενέργεια ελέγχων και σε δεύτερο τύπο αεροσκάφους της Boeing.

Η FAA στις 6 Ιανουαρίου καθήλωσε 172 αεροσκάφη 737 Max 9 της Alaska Airlines μετά την αποκόλληση μέρους της ατράκτου αεροσκάφους λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ βρισκόταν χιλιάδες πόδια πάνω από το έδαφος.

Η Υπηρεσία δήλωσε την Κυριακή ότι τώρα οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να επιθεωρήσουν και τα παλαιότερα μοντέλα 737-900ER, καθώς χρησιμοποιούν τον ίδιο σχεδιασμό πόρτας, περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως «πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας», ενώ δεν έχει ζητήσει - ακόμη - την καθήλωση των αεροσκαφών.

Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα με το 737-900ER, το μοντέλο αυτό της Being χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο στυλ πάνελ για το κλείσιμο πόρτας, όπως και το αεροσκάφος που ενεπλάκη στο περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου.

Τι συνέβη με το αεροσκάφος της Alaska Airlines

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines 35 λεπτά μετά την απογείωσή του, εκτελώντας δρομολόγιο προς Καλιφόρνια, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, καθώς αναφέρθηκε πρόβλημα με τη συμπίεση.

Οι 177 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους προσγειώθηκαν με ασφάλεια, ενώ η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι θα αποσύρει προσωρινά και τα 65 737 Max 9 που διαθέτει για να τα επιθεωρήσει.

Το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος μεγαλύτερο των 16.000 ποδιών όταν ξεκίνησε την αναγκαστική προσγείωση σύμφωνα με δεδομένα εντοπισμού πτήσεων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διέταξε αμέσως την καθήλωση όλων των αεροσκαφούν ιδίου τύπου προς επιθεώρηση.