ΚΟΣΜΟΣ

Πόρτλαντ: Αναγκαστική προσγείωση για αεροπλάνο που... «έχασε» παράθυρο στον αέρα

Πόρτλαντ: Αναγκαστική προσγείωση για αεροπλάνο που... «έχασε» παράθυρο στον αέρα
New York Times

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει προσωρινά όλα τα αεροσκάφη τύπου 737 Max για έλεγχο

Τον απόλυτο τρόμο βίωσαν οι επιβάτες ενός αεροπλάνου, στο οποίο λίγο μετά την απογείωση ένα παράθυρο «έσπασε» με το πλήρωμα να αναφέρει πρόβλημα με τη συμπίεση.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Όρεγκον.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, όταν ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines 35 λεπτά εκτελώντας δρομολόγιο προς Καλιφόρνια, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, καθώς αναφέρθηκε πρόβλημα με τη συμπίεση, ενώ σε βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται ένα παράθυρο να έχει σπάσει και να έχει φύγει εντελώς από τη θέση του.

Οι 177 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους προσγειώθηκαν με ασφάλεια, ενώ η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι θα αποσύρει προσωρινά και τα 65 737 Max 9 που διαθέτει για να τα επιθεωρήσει.

New York Times

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ, το αεροπλάνο «επέστρεψε με ασφάλεια, αφότου το πλήρωμα ανέφερε πρόβλημα με τη συμπίεση».

Η Boeing σε ανακοίνωσή της είπε ότι είχε ενημερωθεί για το περιστατικό και «εργαζόταν για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες». «Μία τεχνική ομάδα της εταιρείας είναι έτοιμη να υποστηρίξει την έρευνα», αναφέρεται επίσης.

Το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος μεγαλύτερο των 16.000 ποδιών όταν ξεκίνησε την αναγκαστική προσγείωση σύμφωνα με δεδομένα εντοπισμού πτήσεων.

Εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου απεικονίζουν τον νυχτερινό ουρανό μέσα από ένα κενό στην άτρακτο του αεροσκάφους, ενώ φαίνονται ακόμα μονωτικά υλικά και άλλα συντρίμμια.

CBS News

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών ερευνά επίσης το περιστατικό σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Εκτενείς έρευνες από τις αεροπορικές

Το Boeing 737 Max έχει περιγραφεί ως «το αεροσκάφος στο οποίο έχουν γίνει οι περισσότεροι έλεγχοι στην ιστορία» μετά από σειρά ζητημάτων ασφαλείας που αναφέρθηκαν σε διάρκεια προηγούμενων ελέγχων.

Το Max σταμάτησε τις πτήσεις τον Μάρτιο του 2019 για ενάμιση χρόνο καθώς δύο αεροσκάφη τέτοιου τύπου συνετρίβησαν υπό παρόμοιες συνθήκες, με τους επιβαίνοντες να σκοτώνονται.

Πρόσφατα η Boeing είπε ότι θα αυξήσει τον ρυθμό των παραδόσεων 737 Max μετά την επίλυση σφάλματος προμήθειας, που απαιτούσε ενδελεχείς επιθεωρήσεις των νέων αεροσκαφών σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Περίπου 1.300 737 Max αεροσκάφη έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία της Boeing.

Τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες να επιθεωρήσουν όλα τα μοντέλα Max για πιθανή χαλαρή βίδα στα συστήματα ελέγχου πηδαλίου.