ΚΟΣΜΟΣ

Λήξη συναγερμού για τα αεροσκάφη της Alaska Airlines μετά την περιπέτεια στον αέρα για 177 επιβάτες

Λήξη συναγερμού για τα αεροσκάφη της Alaska Airlines μετά την περιπέτεια στον αέρα για 177 επιβάτες

Επιστρέφουν στην κυκλοφορία κάποια από τα Boeing της αεροπορικής εταιρείας μετά την αποκόλληση παραθύρου στον αέρα που οδήγησε σε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

Σε λειτουργία τίθεται ξανά το ένα τέταρτο περίπου των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στον αέρα, όταν αποκολλήθηκε παράθυρο από αεροπλάνο ενώ βρισκόταν σε πτήση από το Πόρτλαντ προς το Οντάριο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας, δόθηκαν σε κυκλοφορία 18 από τα συνολικά 65 αεροσκάφη τύπου 737 9 που διαθέτει, μετά από ενδελεχείς ελέγχους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επιθεωρήσεις στο σύνολο του στόλου.

Να σημειώσουμε ότι οι επιθεωρήσεις στα αεροσκάφη έγιναν αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι καθηλώνει προσωρινά το σύνολο του συγκεκριμένου μοντέλου, όταν ένα αεροπλάνο της πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, αφού αποκολλήθηκε παράθυρο, λίγο μετά την απογείωση, οδηγώντας την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας να δώσει εντολή να προσγειωθούν και να επιθεωρηθούν τα Boeing 737 Max 9 που διαθέτει η εν λόγω αεροπορική εταιρεία.

Εφιάλτης στον αέρα

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, 5 Ιανουαρίου, όταν αεροσκάφος της Alaska Airlines, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από το Πόρτλαντ του Όρεγκον προς το Οντάριο της Καλιφόρνιας ανέφερε πρόβλημα στη συμπίεση, με κομμάτι της ατράκτου του να ξεκολλάει από το αεροσκάφος και να φεύγει, αφήνοντας μία τρύπα σε μέγεθος... ψυγείου! Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μόλις 35 λεπτά μετά την απογείωση επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ με τους 177 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος να είναι όλοι καλά στην υγεία τους, αλλά τρομοκρατημένοι από τον εφιάλτη που βίωσαν στα 16.000 πόδια.

«Έχουμε ακυρώσει 160 συνολικά πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 23.000 επισκέπτες. Εντοπίζουμε τις απαραίτητες ακυρώσεις για αύριο και αναμένουμε ότι η διαταραχή θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας», ενημέρωσε η εταιρεία μετά την εντολή καθήλωσης των 737 Max 9.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίηθηκε ηχητικό υλικό όπου ακούγεται πιλότος να ενημερώνει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου στο Πόρτλαντ για τη βλάβη του αεροσκάφους και να ζητά άδεια για να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. «Είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, πρέπει να επιστρέψουμε, έχουμε 177 επιβάτες».

Οι επιβάτες έκαναν λόγο για το απόλυτο χάος, καθώς τα υπάρχοντά τους ρουφήχτηκαν από την τεράστια τρύπα στο αεροπλάνο, με έναν επιβάτη να αναφέρει ότι ένα παιδί έπρεπε να κρατηθεί στη θέση του από τη μητέρα του, ενώ το ίδιο παιδί έχασε το πουκάμισό του και το δέρμα του, από τον αέρα, κοκκίνισε.

Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν αμέσως μετά την αποκόλληση του παραθύρου και οι επιβάτες τις χρησιμοποίησαν μέχρι την προσγείωση του αεροπλάνου, με μία 20χρονη επιβάτιδα να αναφέρει ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τι ακριβώς συνέβη. Εξήγησε ότι όλοι οι επιβάτες διατήρησαν την ψυχραιμία τους, όμως η ίδια ήταν έτοιμη να κλάψει, καθώς φοβήθηκε ότι αυτές μπορεί να ήταν οι τελευταίες της στιγμές εν ζωή.

Προσωρινή καθήλωση ολόκληρου του στόλου

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail η θέση που ήταν ακριβώς δίπλα στο παράθυρο που αποκολλήθηκε ευτυχώς δεν ήταν κατειλημμένη, ενώ στον διάδρομο προσγείωσης το αεροσκάφος περίμενε κλιμάκιο της πυροσβεστικής που έδωσε τις πρώτες βοήθειες σε ελαφρά τραυματίες.

«Μετά το αποψινό περιστατικό στην πτήση 1282 αποφασίσαμε να καθηλώσουμε προσωρινά, προληπτικά τον στόλο μας, των 65 συνολικά αεροσκαφών Boeing 737 Max 9. Κάθε αεροσκάφος θα επιστρέψει στην κυκλοφορία μόνο μετά την ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων συντήρησης και ασφάλειας», ανέφερε σε ανακοίνωση η Alaska Airlines, προσθέτοντας «Συνεργαζόμαστε με τη Boeing και τις ρυθμιστικές αρχές για να κατανοήσουμε τι συνέβη και θα προχωρήσουμε σε νέες ενημερώσεις, όταν έχουμε περισσότερες πληροφορίες».