ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Ολόκληρο επιτελείο βοηθάει τον Μπάιντεν να μην πέφτει και να μην κάνει γκάφες

New York Times: Ολόκληρο επιτελείο βοηθάει τον Μπάιντεν να μην πέφτει και να μην κάνει γκάφες
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times οι συγκεκριμένοι επιτελείς κατευθύνουν τον Μπάιντεν και προλαβαίνουν καταστάσεις 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ένα επιτελείο βοηθών των οποίων η δουλειά είναι να τον βοηθούν να αποφύγει οι λεκτικές «γκάφες» και τις πτώσεις δημόσια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, οι συγκεκριμένοι επιτελείς κατευθύνουν τον Μπάιντεν σε μια ράμπα όταν πρόκειται να πετάξει κάπου με το προεδρικό αεροπλάνο, φωνάζουν δυνατά και γρήγορα σε συνεντεύξεις Τύπου για να τερματιστεί η ροή ερωτήσεων και παίζουν δυνατή μουσική σε εκδηλώσεις για να ενημερώσουν τους συγκεντρωμένους ότι τελείωσαν.

«Όλοι οι πρόεδροι είχαν περιορισμούς, αλλά για τον Μπάιντεν, ο οποίος στα 81 του είναι ο γηραιότερος στην ιστορία των ΗΠΑ που κατέχει αυτή τη θέση, αυτή η απόφαση δεν είναι τόσο περιστασιακή όσο στρατηγική. Ο Μπάιντεν σε σύγκριση με τους προκατόχους του αντανακλά την ανησυχία ορισμένων από τους κορυφαίους βοηθούς του ότι είναι συνεχώς επιρρεπής σε γκάφες και κινδυνεύει να κάνει λάθη», έγραψε η εφημερίδα.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των βοηθών του, ο Μπάιντεν κάνει συνεχώς τέτοια λάθη. Έτσι, πρόσφατα αποφάσισε να μιλήσει με δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί αυθόρμητα, και όχι σε επίσημα προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Και μιλώντας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μπέρδεψε το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή. Και σε προεκλογικές εκδηλώσεις, μπέρδεψε τους νεκρούς Ευρωπαίους ηγέτες με τους ζωντανούς ομολόγους τους , ισχυριζόμενος ότι μίλησε με τον Φρανσουά Μιτεράν, τον πρώην Γάλλο πρόεδρο που πέθανε το 1996, και τον Χέλμουτ Κολ, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας που πέθανε το 2017.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένας μικρός αριθμός βοηθών κοντά στο πρώτο ζευγάρι παρακολουθεί σχολαστικά το πρόγραμμα του Μπάιντεν και διευκρινίζει τις πιο μικρές λεπτομέρειες, μέχρι τις ιδιαιτερότητες της διαδρομής της αυτοκινητοπομπής.

Ο Μπάιντεν έχει δώσει λιγότερες συνεντεύξεις από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του μετά τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, εγείροντας αμφιβολίες για την ικανότητά του να κρατήσει τον λόγο του, αφού υποσχέθηκε «διαφάνεια και αλήθεια» στις αρχές της θητείας του.

Τα προβλήματα υγείας

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν έχουν πει πότε ο Μπάιντεν θα υποβληθεί στις επόμενες εξετάσεις. Η τελευταία εξέταση διεξήχθη πριν από σχεδόν ένα χρόνο από τον Kevin O'Connor, τον επί χρόνια γιατρό του προέδρου, ο οποίος είπε ότι ο ασθενής του, τότε 80 ετών, ήταν «υγιής» και με «σθένος».

Το βάδισμά του είναι κάπως ασταθές, εν μέρει λόγω της άρνησης του Μπάιντεν να φορέσει ορθοπεδικά παπούτσια αφού υπέστη μικροκάταγμα στο πόδι του πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Την ίδια στιγμή, το περιβάλλον του προέδρου προσπαθεί να πείσει τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Μπάιντεν είναι ευδιάθετος. Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι γινόταν όλο και πιο δύσκολο για τον κύκλο του Μπάιντεν να διατηρήσει την εικόνα του ως εύθυμου, ισχυρού ηγέτη. Δείχνει όλο και περισσότερο σωματική αδυναμία. Ίσως χρειαστεί ακόμη και περιπατητή .