ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες δολάρια για το αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος»

Χιλιάδες δολάρια για το αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος»
Φωτ.: Hansons Auctioneers

Το βιβλίο πουλήθηκε σε ιδιώτη αγοραστή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα πιστοποιημένο αντίγραφο βιβλίου του Χάρι Πότερ, που αγοράστηκε για λίγες δεκάρες το 1997, πωλήθηκε για σχεδόν 14.000 δολάρια.

Ένα δοκιμαστικό αντίτυπο του πρώτου μυθιστορήματος του Χάρι Πότερ που αγοράστηκε για δεκάρες σε ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων πριν από σχεδόν 30 χρόνια πωλήθηκε σε δημοπρασία για 11.000 λίρες (13.900 δολάρια).

Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Hanson's ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος», το οποίο αναφέρει στο εξώφυλλο «uncorrected proof copy», αγοράστηκε το 1997 από ένα κατάστημα στο νότιο Λονδίνο μαζί με δύο άλλα βιβλία για συνολικά 40 πένες (0,50 δολάρια).

Η πωλήτρια, η οποία δεν κατονομάστηκε, πήρε το βιβλίο για τον διάσημο μικρό μάγο μαζί με κάποια άλλα, σύμφωνα με το Associated Press, και δεν το διάβασε ούτε του έδωσε ιδιαίτερη σημασία για χρόνια μέχρι που ενημερώθηκε από το διαδίκτυο για τις υψηλές τιμές που πέτυχαν κάποια αντίτυπα του Χάρι Πότερ, όπως δήλωσε η Hanson's.

Το βιβλίο πουλήθηκε σε ιδιώτη αγοραστή στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη Τετάρτη στην τιμή των 11.000 λιρών.

Ο Τζιμ Σπένσερ, επικεφαλής του τμήματος βιβλίων του οίκου δημοπρασιών, δήλωσε ότι στην εσωτερική σελίδα του αντιτύπου αναγραφόταν λανθασμένα το όνομα της συγγραφέως ως «J A Rowling» αντί για J.K. Rowling.