ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Εξερράγη μετά την απογείωσή του ο πύραυλος «Κairos» της Space One - Δείτε βίντεο

Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Space One
Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Space One
ΑΡ

Ο πύραυλος «Kairos» της Space One της Ιαπωνίας εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά την εναρκτήρια πτήση του

Ο Kairos, ένας μικρός πύραυλος στερεού καυσίμου που κατασκευάστηκε από τη Space One της Ιαπωνίας, εξερράγη λίγο μετά την εναρκτήρια εκτόξευση του την Τετάρτη, καθώς η εταιρεία προσπαθούσε να γίνει η πρώτη ιαπωνική εταιρεία που θέτει δορυφόρο σε τροχιά.

Ο πύραυλος στερεού καυσίμου μήκους 59 ποδιών εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του στις 11:01 π.μ., αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο σύννεφο καπνού, μια φωτιά, θραύσματα του πυραύλου και σπρέι πυροσβεστικού νερού κοντά στην εξέδρα εκτόξευσης, ορατά στις ζωντανές ροές των τοπικών μέσων.

Η Space One είπε ότι η πτήση «διακόπηκε» μετά την εκτόξευση στην κορυφή της ορεινής χερσονήσου Κί στη δυτική Ιαπωνία και διερευνά την κατάσταση. Δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για το τι προκάλεσε την έκρηξη. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί κοντά στην εξέδρα εκτόξευσης και η φωτιά έχει σβήσει, είπε στους δημοσιογράφους ο Σουχέι Κισιμότο, κυβερνήτης της τοπικής κυβέρνησης της Γουακαγιάμα.

Η Space One είπε ότι η εκτόξευση είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένη και απαιτεί περίπου μια ντουζίνα προσωπικό στο κέντρο ελέγχου εδάφους. Ο «Κairos» μετέφερε έναν πειραματικό κυβερνητικό δορυφόρο που μπορεί να αντικαταστήσει προσωρινά τους δορυφόρους πληροφοριών σε τροχιά εάν βγουν εκτός σύνδεσης.

Η Space One είχε προγραμματίσει την εκτόξευση για το Σάββατο, αλλά την ανέβαλε αφού ένα πλοίο εισήλθε στην κοντινή απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή. Αν και η Ιαπωνία είναι ένας σχετικά μικρός παίκτης στον διαστημικό αγώνα, οι κατασκευαστές πυραύλων της χώρας προσπαθούν να κατασκευάσουν φθηνότερα οχήματα για να προλάβουν την αυξανόμενη ζήτηση για εκτοξεύσεις δορυφόρων από την κυβέρνησή της και από παγκόσμιους πελάτες.

Η Space One με έδρα το Τόκιο ιδρύθηκε το 2018 από μια κοινοπραξία ιαπωνικών εταιρειών: την Canon Electronics, τη μονάδα αεροδιαστημικής μηχανικής της IHI, την κατασκευαστική εταιρεία Shimizu και την κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης της Ιαπωνίας. Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας, η Mitsubishi UFJ και η Mizuho κατέχουν επίσης μειοψηφικά μερίδια.

Η Space One θέλει να προσφέρει «υπηρεσίες διαστημικής ταχυμεταφοράς» σε εγχώριους και διεθνείς πελάτες, με στόχο την εκτόξευση 20 πυραύλων ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, δήλωσε ο πρόεδρός της Masakazu Toyoda. Αν και η εταιρεία καθυστέρησε την εναρκτήρια περίοδο κυκλοφορίας του «Kairos» τέσσερις φορές, είπε ότι οι παραγγελίες για το δεύτερο και το τρίτο προγραμματισμένο ταξίδι της έχουν εκπληρωθεί, μεταξύ άλλων από έναν πελάτη στο εξωτερικό.

Η Space One δεν αποκαλύπτει το κόστος εκτόξευσης του Kairos, αλλά το στέλεχος της εταιρείας Kozo Abe είπε ότι είναι «αρκετά ανταγωνιστικό» έναντι του Αμερικανού αντιπάλου Rocket Lab. Η Rocket Lab έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 40 μικρούς πυραύλους Electron από τη Νέα Ζηλανδία από το 2017 με περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια ανά πτήση.

Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) που χρηματοδοτείται από το κράτος, εκτόξευσε με επιτυχία τον νέο οικονομικά αποδοτικό πύραυλο, H3. Η JAXA ολοκλήρωσε μια ιστορική προσγείωση σε φεγγάρι φέτος και ο H3 έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει περίπου 20 δορυφόρους και ανιχνευτές στο διάστημα μέχρι το 2030.