ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη Βρετανία: Τετράχρονη τρώει τοίχους και καναπέδες - Πάσχει από το σύνδρομο «Πίκα»

Μεγάλη Βρετανία: Τετράχρονη τρώει τοίχους και καναπέδες - Πάσχει από το σύνδρομο «Πίκα»
Metro UK

Το τετράχρονο κορίτσι που έχει αναστατώσει την οικογένειά της πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο Πίκα 

Από μία σπάνια πάθηση πάσχει ένα τετράχρονο κορίτσι στη Μεγάλη Βρετανία, που την έχει κάνει να τρώει τοίχους και καναπές, με την μητέρα της να αγωνιά για εκείνη καθημερινά.

Η μικρή Γουίντερ πρέπει να είναι υπό διαρκή επίβλεψη, καθώς καταναλώνει αντικείμενα τα οποία μπορεί να αποβούν άκρως επιβλαβή για την υγεία της. Το παιδί πάσχει από το λεγόμενο σύνδρομο Πίκα, ή αλλοτριοφαγία, μία σπάνια πάθηση που πυροδοτεί μία λαχτάρα για μη βρώσιμα αντικείμενα.

Η 25χρονη μητέρα έχει δει την Γουίντερ να τρώει γύψο από τους τοίχους, το αφρολέξ των καναπέδων αλλά ακόμα και να ροκανίζει έπιπλα.

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι έχει πιάσει την 4χρονη επ' αυτοφώρω να σπάει κορνίζες και να προσπαθεί να φάει τα γυαλιά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ξυπνήσει μέσαα στη νύχτα για να μασήσει την κούνια και την κουβέρτα με την οποία κοιμάται.

Όπως αναφέρει το Star, η μητέρα της ανησυχεί πολύ για τη ζωή της αναφέροντας απεγνωσμένη: «Τρώει κυριολεπτικά όλο το σπίτι. Αγόρασα έναν ολοκαίνουριο καναπέ, από τον οποίο έφαγε ολόκληρα κομμάτια» και πρόσθεσε «Γκρινιάζει με το κανονικό φαγητό, όμως τρώει με ευχαρίστηση ένα σφουγγάρι. Μια φορά είχε σπάσει οκτώ κορνίζες και προσπάθησε να φάει τα γυαλιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει πάθει κάτι κακό, γιατί την παρακολουθούμε διαρκώς».

Η Στέισι είχε παρατηρήσει την κόρη της από μωρό να βάζει στο στόμα της αντικείμενα, όμως δεν θεώρησε ότι ήταν κάτι σοβαρό, αφού όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι που περπάτησε όταν ήταν 13 μηνών και τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Τότε, η 4χρονη Γουίντερ άρχισε να μη μιλάει και να έχει ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες.

Η τετράχρονη, μετά από σειρά εξετάσεων, τον Ιανουάριο του 2024 διαγνώστηκε με αυτισμό και το σύνδρομο «Πίκα». Η εν λόγω πάθηση είναι πιο συνηθισμένη σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Τι είναι η αλλοτριοφαγία ή σύνδρομο Πίκα

Η αλλοτριοφαγία περισσότερο γνωστή με τον όρο πίκα είναι μια ψυχολογική διαταραχή. Τα άτομα που πάσχουν από πίκα έχουν την τάση να καταναλώνουν μη βρώσιμες ουσίες όπως χώμα, μέταλλο, τρίχες, γυαλί, πέτρες, πάγο, χαρτί, αιχμηρά αντικείμενα, κόπρανα κλπ.

Η πίκα εμφανίζεται στο 1/3 των παιδιών ηλικίας από 1 έως και 6 ετών [4], στις εγκυμονούσες, καθώς και σε άτομα με αυτισμό. Επίσης, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν δεχθεί κάποιο σημαντικό συναισθηματικό τραύμα κατά την διάρκεια της ζωής τους.