ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η πλατφόρμα Truth Social που θα τον κάνει πλουσιότερο - Το χρηματιστήριο και οι πιστοί «φαν»

Η Truth Social του Τραμπ μπαίνει στο χρηματιστήριο
Η Truth Social του Τραμπ μπαίνει στο χρηματιστήριο
ΑΡ

Η Truth Social, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Ντόναλντ Τραμπ «ετοιμάζεται» για το χρηματιστήριο και ο πρώην πρόεδρος διεμήνυσε οτι την «αγαπάει». Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές 

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στους πολυάριθμους διαδικτυακούς οπαδούς του: "I LOVE TRUTH SOCIAL" - αλλά οι μέτοχοι της νέας συγχωνευμένης εταιρείας στην οποία θα ανήκει αυτή η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην αισθάνονται το ίδιο. μετά την απότομη πτώση της τιμής της την προηγούμενη ημέρα.

Η εταιρεία «βιτρίνα» Digital World Acquisition Corp είδε την τιμή της μετοχής της να σημειώνει βουτιά σχεδόν 14% σε διάστημα λίγων ωρών μετά την έγκριση από τους μετόχους της το πρωί της Παρασκευής για τη συγχώνευση με την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου ώστε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Εάν η πτώση αυτή επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, η αξία του πλειοψηφικού μεριδίου του Τραμπ στη νέα συγχωνευμένη εταιρεία, με την ονομασία Trump Media, θα μπορούσε να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου που υπολογίζονταν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας από τους μετόχους την Παρασκευή (22/3). Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, στις αρχές του 2022, μετά την απαγόρευση της συμμετοχής του σε σημαντικούς ιστότοπους όπως το Facebook και την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ενώ έκτοτε αποκαταστάθηκε και στα δύο, ως επί το πλείστον παρέμεινε εκτός της πλαρφόρμας X του Έλον Μασκ που ήταν κάποτε το κύριο «μεγάφωνό» του. Στο Facebook, εν τω μεταξύ, οι αναρτήσεις του είναι σε μεγάλο βαθμό βίντεο και εικόνες με συνθήματα και μηνύματα όπως «Ευχαριστώ Μιζούρι! Μαζί θα κάνουμε ξανά Μεγάλη την Αμερική!»

Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει ακόμη και καθώς ο όμιλος Trump Media & Technology Group, ο οποίος διαχειρίζεται την Truth Social, θα αρχίσει σύντομα να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο NASDAQ. Μια πρόσφατη ψηφοφορία μετόχων ενέκρινε μια συμφωνία για τη συγχώνευσή της με την Digital World Acquisition Corp, μια εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού, ή SPAC, που αναφέρεται επίσης ως εταιρεία λευκών επιταγών.

Τι είναι το Truth Social;

Πριν από το Truth Social, υπήρχε ένα βραχύβιο ιστολόγιο στον προσωπικό ιστότοπο του Τραμπ με τίτλο «Από το γραφείο του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ». Αλλά δεν κράτησε πολύ, και το στρατόπεδο του είχε αρχίσει να υπαινίσσεται ότι ο πρώην πρόεδρος είχε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στα σκαριά. Το ντεμπούτο του Trump's Truth Social Network στη Wall Street θα μπορούσε να του αποφέρει μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Truth Social κυκλοφόρησε στο κατάστημα εφαρμογών της Apple τον Φεβρουάριο του 2022. «Διατίθεται στην αγορά σε αντίθεση με τις κύριες εφαρμογές μέσων ενημέρωσης, τις οποίες ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι κάνουν διακρίσεις κατά των απόψεών τους και περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση. Το περιεχόμενο και το κοινό του είναι συντριπτικά συντηρητικά και αποτελούνται από τη βάση των πιστών του», δήλωσε η Roxana Muenster, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell που μελετά την ψηφιακή επικοινωνία.

Πόσο μεγάλη είναι η πλατφόρμα;

Η εταιρεία πίσω από το Truth Social δεν αποκαλύπτει αριθμούς χρηστών. Όπως αναφέρεται σε μια κανονιστική κατάθεση, «από την έναρξή του, το TMTG έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Truth Social βελτιώνοντας τις λειτουργίες και τη διεπαφή χρήστη αντί να βασίζεται σε παραδοσιακές μετρήσεις απόδοσης, όπως τα μέσα έσοδα ανά χρήστη, εμφανίσεις διαφημίσεων και τιμολόγηση ή ενεργούς λογαριασμούς χρηστών, συμπεριλαμβανομένων μηνιαίων και καθημερινών ενεργών χρηστών»

Ωστόσο, η ερευνητική εταιρεία Similarweb εκτιμά ότι η Truth Social είχε περίπου 5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών κινητών τηλεφώνων καθώς και των επισκεπτών του ιστότοπου. Αυτό συγκρίνεται με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια για το TikTok και περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια για το Facebook, για παράδειγμα, σύμφωνα με τις αναφορές της ίδιας της Meta.

Ωστόσο, ο ιστότοπος τα πάει καλύτερα από τους ανταγωνιστές στον αποκαλούμενο χώρο «alt-tech», όπως το Parler, το οποίο μόλις επέστρεψε στο κατάστημα εφαρμογών της Apple αυτή την εβδομάδα αφού ήταν εκτός σύνδεσης για περισσότερο από ένα χρόνο, ή το Gettr, που είχε λιγότερα από 2 εκατομμύρια επισκέπτες τον Φεβρουάριο.

Ο Τραμπ προσεγγίζει πολύ λιγότερους ανθρώπους στην πλατφόρμα του, όπου έχει λιγότερους από 7 εκατομμύρια ακόλουθους, από ό,τι στο «X», όπου έχει 87 εκατομμύρια «πιστούς». «Είναι απίθανο το Truth Social να ανταγωνιστεί τις κύριες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων σύντομα. Για πολλούς χρήστες, ο Τραμπ είναι το βασικό στοιχείο που τους τραβάει στο Truth Social. Για πολλούς άλλους, είναι αυτό που τους κρατά μακριά», είπε η Muenster.

«Αλλά το πιο σημαντικό, θα είναι δύσκολο για αυτόν να ανταγωνιστεί το X λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι πλατφόρμες. Τα κοινωνικά δίκτυα επωφελούνται από την κλίμακα: Όσο περισσότεροι χρήστες βρίσκονται σε μία πλατφόρμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αξία της αυτό λέγεται εφέ δικτύου».

Πώς λειτουργεί το μέσο;

Το Truth Social μοιάζει λίγο με το «X». Οι χρήστες έχουν προφίλ, μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον, να δημοσιεύουν «αλήθειες» και να στέλνουν άμεσα μηνύματα. Οι διαφημίσεις ονομάζονται «χορηγούμενες αλήθειες».

Για την εγγραφή, το Truth Social ζητά μια διεύθυνση email και έναν αριθμό τηλεφώνου. Οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν να λαμβάνουν μηνύματα κειμένου από αυτό πριν μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής. Αυτό είναι ασυνήθιστο για εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θέλουν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, καθώς μπορεί να απενεργοποιήσει ορισμένους πιθανούς χρήστες.

Και σε αντίθεση με τις κύριες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επιτρέπουν στους εφήβους να εγγραφούν, το Truth Social απαιτεί από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 18 ετών, αν και δεν επαληθεύει τις ηλικίες.

Η ροή του Truth Social μοιάζει πολύ με αυτή του «X», με ένα μωβ χρωματικό συνδυασμό και μια ενότητα «για εσάς» με προτεινόμενες αναρτήσεις, καθώς και μια ροή λογαριασμών που ακολουθεί ένας χρήστης. Υπάρχει πληθώρα πολιτικών θέσεων με συντηρητική τάση, φωνές υποστήριξης για τον Τραμπ, διαμαρτυρίες κατά της μετανάστευσης και του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ως μέρος μιας συμφωνίας που ισχύει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, ο Τραμπ συμφώνησε να περιμένει έξι ώρες μετά από μία δημοσίευση στο Truth Social προτού μπορέσει να δημοσιεύσει οποιαδήποτε «μη πολιτική επικοινωνία» σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ωστόσο, αυτό εναπόκειται στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια του πρώην προέδρου και όπως σημειώνει η εταιρεία σε μια κανονιστική κατάθεση, ως «υποψήφιος πρόεδρος, οι περισσότερες ή όλες οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να θεωρηθούν από αυτόν ότι σχετίζονται πολιτικά».

Πώς θα αλλάξει μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Οι ιδιωτικές εταιρείες είναι υπόλογες στους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι δημόσιες εταιρείες είναι υπόλογες στους μετόχους που κατέχουν μετοχές της εταιρείας. Μόλις μπει στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και η TMTG θα πρέπει να αναφέρει τα τριμηνιαία οικονομικά της, καθώς και άλλα σημαντικά νέα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ενώ στην αρχή, ο Τραμπ θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της, εάν αποφασίσει να την πουλήσει, η μετοχή της εταιρείας θα υπόκειται στις «ιδιοτροπίες» της Wall Street, με τους επενδυτές να αναζητούν υγιή οικονομικά και ανάπτυξη. Υπό αυτή την έννοια, η πλατφόρμα Truth Social αντιμετωπίζει σχεδόν τα ίδια προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε το Χ του Έλον Μασκ— κυρίως διαφημιστές που δεν θέλουν να συσχετίζονται με την ιδεολογία του ή άλλο αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

«Το X βρίσκεται επίσης σε επισφαλή κατάσταση, αλλά οι χρήστες που το εγκαταλείπουν λόγω της διαδικτυακής δραστηριότητας ή των πολιτικών απόψεων του νέου κατόχου του είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μία από τις πολλές άλλες πλατφόρμες που προσπαθούν να πάρουν τη θέση του X, όπως το BlueSky ή το Meta's Threads, παρά μια πλατφόρμα που ανήκει σε έναν πολιτικό του οποίου οι απόψεις και η δραστηριότητα θεωρούνται από κάποιους αμφιλεγόμενες», είπε η Muenster.

«Αλλά εάν αυτή η συμφωνία πραγματοποιηθεί, η Truth Social θα πρέπει να απαντήσει σε επενδυτές που θα θέλουν να αποδώσει η επένδυσή τους. Για να συμβεί αυτό, η πλατφόρμα θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερους χρήστες. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό».