ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή η είναι φωτογραφία που σήμανε συναγερμό για τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπάγερν - Ντόρτμουντ

Αυτή η είναι φωτογραφία που σήμανε συναγερμό για τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπάγερν - Ντόρτμουντ

Φοβούνται και τρομοκρατικό χτύπημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο θα διεξαχθεί στη Γερμανία

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στο Μόναχο μετά από απειλητική φωτογραφία που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X το βράδυ της Παρασκευής και ο δημιουργός (ή οι δημιουργοί) φέρεται να είναι κοντά στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη παρουσία ασφαλείας προήλθε μετά την πληροφορία που έλαβε η αστυνομία την Παρασκευή ότι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν έναν στόχο σχεδιασμένο και τοποθετημένο σε θεατές έξω από το στάδιο.

Η εικόνα φέρεται να δημιουργήθηκε από την τρομοκρατική ομάδα ISIS-K, παρακλάδι του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» που εδρεύει στο Αφγανιστάν. Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου σε αίθουσα μουσικής έξω από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ενίσχυσε νωρίτερα την ασφάλεια του αγώνα Μπάγερν - Ντόρτμουντ εν μέσω τρομοκρατικού συναγερμού.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Deutsche Welle η αστυνομία στη γερμανική πόλη του Μονάχου έχει αναπτύξει περισσότερους αστυνομικούς για την ασφάλεια της Allianz Arena κατά τη διάρκεια του αγώνα της Bundesliga μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ σήμερα Σάββατο.

Εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης του Μονάχου δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι αξιολόγησαν εντατικά τη φωτογραφία το βράδυ της Παρασκευής μαζί με το περιφερειακό τμήμα ποινικών ερευνών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις κινδύνου.

Για ένα παιχνίδι αυτής της σημασίας, κανονικά θα έπρεπε να αναπτυχθούν 300 έως 500 αστυνομικοί. «Αυξάνουμε τώρα τον αριθμό αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία θα εισαγάγει προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα σύνορά της για το Euro 2024 στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα.

Απειλή και για το επερχόμενο EURO της Γερμανίας

Στο μεταξύ γιγαντώνεται η ανησυχία και ο φόβος για ένα επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα σε κάποια μεγάλη εκδήλωση στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, μετά από όσα συνέβησαν στη Μόσχα.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών φοβούνται τρομοκρατικές επιθέσεις αυτό το καλοκαίρι όχι μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο θα διεξαχθεί στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην BILD ο επικεφαλής του συνδικάτου της γερμανικής αστυνομίας, Andreas Rosskopf.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν drones. «Τα drones γίνονται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», έτσι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα εισαγάγουν μια «πλήρη εθνική απαγόρευση των πτήσεων με drone σε όλη τη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία διαθέτει ήδη πυροβόλα αντι-drone.

«Είναι το ISIS που, από το 2014-2015, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο drones σε επιθέσεις: drones καμικάζι και drones με εκρηκτικά. Σήμερα, η τεχνολογία έχει γίνει πιο προσιτή. Αυτό αυξάνει τον πραγματικό κίνδυνο οι δολοφόνοι να καταφύγουν σε αυτό το φθηνό και εξ αποστάσεως μέσο. Τα σχέδια για τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι πανταχού παρόντα σε σχετικά φόρουμ», δήλωσε στη δημοσίευση ο Αυστριακός ερευνητής τρομοκρατίας Νίκολας Στοκχάμερ.

Ο ειδικός σημείωσε ότι τώρα οι τρομοκράτες, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν μικρά εμπορικά drones που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου. «Ο κίνδυνος θα αυξηθεί εάν καταφέρουν να βρουν και σύγχρονα στρατιωτικά drones στις τρέχουσες εμπόλεμες ζώνες», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι και οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών συνιστούν την ακύρωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι λόγω της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.