ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Κατηγορούμενοι για τρομοκρατία οι δράστες - Σε συναγερμό η Ευρώπη για νέα χτυπήματα

Σε συναγερμό η Ευρώπη μετά το χτύπημα στη Μόσχα
Σε συναγερμό η Ευρώπη μετά το χτύπημα στη Μόσχα
ΑΡ

Η επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας είναι η πιο πολύνεκρη με την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους σε ευρωπαϊκό έδαφος, με 137 νεκρούς. Η Δύση ανησυχεί για νέα χτυπήματα μεγάλης κλίμακας και θωρακίζεται

Η Ρωσία απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερις άνδρες που φέρεται να επιτέθηκαν σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Όλοι τους κατηγορήθηκαν για διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας. Την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής στο Crocus City Hall ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και δημοσίευσε αποδεικτικά βίντεο.

Ρώσοι αξιωματούχοι ωστόσο ισχυρίστηκαν, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία, ότι πίσω απο την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία, κάτι που η Δύση δεν αποδέχεται. Το Κίεβο από την πλευρά του λέει ότι ο ισχυρισμός είναι «παράλογος». Οι τέσσερις φερόμενοι δράστες ονομάστηκαν από τις ρωσικές αρχές ως Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni και Muhammadsobir Fayzov. Το βίντεο δείχνει τρεις από αυτούς να οδηγούνται από μασκοφόρους αστυνομικούς στο περιφερειακό δικαστήριο του Basmanny στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ξυλοκοπήθηκαν άγρια οι κατηγορούμενοι

Όλοι φαίνεται να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια, ενώ τα βίντεο με τις βάναυσες ανακρίσεις τους διέρρευσαν προφανώς από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε υποστεί ηλεκτροσόκ. Οι δύο άνδρες είχαν μαύρα μάτια και το αυτί του τελευταίου ήταν βαριά δεμένο - καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αποκολλήθηκε μερικώς κατά τη σύλληψή του.

Το πρόσωπο του άνδρα που αναγνωρίστηκε ως Fariduni ήταν πολύ πρησμένο, ενώ ο Fayzov φαινόταν να χάνει τις αισθήσεις του καθώς οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι φορώντας μια ρόμπα νοσοκομείου. Φαινόταν να του λείπει ένα μάτι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Όλοι κρατήθηκαν σε θάλαμο με γυάλινη επένδυση και φρουρούνταν από μασκοφόρους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο δικαστήριο. Το Telegram μετέδωσε οτι τουλάχιστον δύο «παραδέχτηκαν πλήρως την ενοχή τους»

Οι άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως πολίτες του Τατζικιστάν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Και οι τέσσερις θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τουλάχιστον τις 22 Μαΐου, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Λίγα 24ωρα μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στα περίχωρα της Μόσχας, οι ρωσικές αρχές δημοσίευσαν βίντεο με τους φερόμενους δράστες να σύρονται στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής Ερευνών της χώρας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδείιξαν τη σύλληψη και την ανάκριση των υπόπτων μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, με μια φατρία της εξτρεμιστικής ομάδας Isis να αναλαμβάνει την ευθύνη σε τρία διαφορετικά βίντεο και μηνύματα, μετά την επίθεση.

Δημοσίευσαν μεταξύ άλλων εικόνες των τεσσάρων τρομοκρατών, καθώς και ενα βίντεό την ώρα που εισέρχονταν στο φουαγιέ του Crocus City Hall και ανοίγουν πυρ εναντίον αθώων πολιτών. Σε φιλορωσικά κανάλια, εμφανίστηκαν πλάνα ενός υπόπτου να λέει ότι πραγματοποίησε την επίθεση για χρήματα, αφού στρατολογήθηκε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η Ρωσία την ίδια ώρα επιρρίπτει ευθύνες στην Ουκρανία, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις να απορρίπτει τους εν λόγω ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτό που γνωρίζουμε ότι ισχύει είναι ότι το Iσλαμικό Κράτος είναι στην πραγματικότητα, από κάθε άποψη, υπεύθυνο για αυτό που συνέβη», είπε σε συνέντευξή της στο ABC News.

Απευθυνόμενος στο έθνος μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στο εσωτερικό της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες, ο Πούτιν είπε ότι 11 άτομα συνελήφθησαν συνολικά και υποσχέθηκε ότι όποιος διέταξε την επίθεση στο Crocus City Hall θα τιμωρηθεί «δίκαια και αναπόφευκτα».

Γαλλία: Στο ύψιστο επίπεδο ο συναγερμός για τρομοκρατική απειλή

Στο ύψιστο επίπεδο εν τω μεταξύ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας η γαλλική κυβέρνηση μετά την επίθεση που σημειώθηκε στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, μετά από συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας και άμυνας με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ατάλ ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η απόφαση, η οποία έρχεται λίγους μήνες προτού το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ελήφθη «υπό το πρίσμα της ανάληψης της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση (στη Μόσχα) και των απειλών που βαρύνουν τη χώρα μας».

Το σύστημα συναγερμού τρομοκρατίας της Γαλλίας έχει τρία επίπεδα και το ύψιστο επίπεδο ενεργοποιείται μετά από επίθεση στη Γαλλία ή στο εξωτερικό ή όταν θεωρείται ότι επίκειται μια απειλή, σύμφωνα με το Reuters. Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού επιτρέπει τη λήψη εξαιρετικά αυστηρών μέτρων ασφαλείας, όπως αυξημένες περιπολίες από τις ένοπλες δυνάμεις σε δημόσιους χώρους, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και θρησκευτικούς χώρους

Βρετανία: «Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση»

O Bρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να «παραμείνουν σε επαγρύπνηση» μετά την επίθεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τζιχαντιστική ομάδα εξακολουθεί να διατηρεί την οργανωτική ικανότητα για μεγάλες φρικαλεότητες.

Μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ο Χαντ περιέγραψε την απώλεια αμάχων ως «τραγωδία», αλλά καταδίκασε το Κρεμλίνο που επιδιώκει να εμπλέξει στην επίθεση την Ουκρανία, όπου η Ρωσία εισέβαλλε πριν από δύο χρόνια. «Έχουμε πολύ λίγη εμπιστοσύνη σε οτιδήποτε λέει η ρωσική κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι δημιουργούν ένα προπέτασμα καπνού προπαγάνδας για να υπερασπιστούν μια εντελώς σατανική εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Χαντ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει «απολύτως» να ανησυχεί για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Χαντ. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι τραγωδία όταν αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους… Αλλά παίρνω αυτό που λέει η ρωσική κυβέρνηση με μία τεράστια δόση υπερβολής».

Αν και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τον ισχυρισμό του Iσλαμικού Κράτους ο Πούτιν είπε ότι οι δράστες συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. «Με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες, προετοιμάστηκε για αυτούς παράθυρο για τη διέλευση των συνόρων από την ουκρανική πλευρά», είπε ο Πούτιν. Η Ουκρανία απέρριψε αμέσως τους ρωσικούς ισχυρισμούς ως «απολύτως αβάσιμους και παράλογους».

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

«Το Ισλαμικό Κράτος φέρει την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την επίθεση. Δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Άντριεν Γουάτσον.

Οι ΗΠΑ μοιράστηκαν πληροφορίες με τη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα σχετικά με μια προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και εξέδωσαν δημόσια προειδοποίηση στους Αμερικανούς στη Ρωσία. Ορισμένοι σχολιαστές στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν πώς οι αρχές, οι οποίες κατέστειλαν οποιαδήποτε δραστηριότητα της αντιπολίτευσης και φίμωσαν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, απέτυχαν να αποτρέψουν την επίθεση παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο έθνος, ο Πούτιν δεν ανέφερε το Ισλαμικό Κράτος και το Κίεβο τον κατηγόρησε ότι συνέδεσε ψευδώς την Ουκρανία με την επίθεση για να αυξήσει την υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή, η οποία εισήλθε πρόσφατα στον τρίτο χρόνο της.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (Isis-K), που πήρε το όνομά του από μια περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, συνδέεται με πράξεις βαρβαρότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης ευθύνης για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ το 2022.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια και οι φίλοι όσων εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση στη Μόσχα περίμεναν νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς η Ρωσία τήρησε ημέρα εθνικού πένθους την Κυριακή (24/3). Οι εκδηλώσεις σε πολιτιστικά ιδρύματα ακυρώθηκαν, οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστες και η τηλεοπτική ψυχαγωγία και οι διαφημίσεις ανεστάλησαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν το κατεστραμμένο κτήριο και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθώς εντοπίζονται περισσότερα πτώματα, ορισμένες οικογένειες δεν γνωρίζουν ακόμη αν οι συγγενείς που πήγαν στην εκδήλωση που έγινε στόχος ενόπλων την Παρασκευή είναι ζωντανοί. Το Υπουργείο Υγείας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει την ταυτοποίηση των σορών των νεκρών μέσω τεστ DNA, το οποίο αναμένει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Σχετικές ειδήσεις