ΚΟΣΜΟΣ

Πώς το μακελειό στη Μόσχα υπενθύμισε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας είναι ζωντανές

Πώς το μακελειό στη Μόσχα υπενθύμισε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας είναι ζωντανές

Το μακελειό στη Μόσχα ήρθε να υπενθυμίσει με τον πλέον τραφικό τρόπο ότι οι μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έχουν εξαφανιστεί.

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για όλα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα, όταν ένοπλοι με αυτόματα στα χέρια μπήκαν σε συναλιακό χώρο και εκτέλεσαν εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπους, αφήνοντας πίσω τους πολλούς τραυματίες και μεγάλη καταστροφή από τη φωτιά που ξέσπασε.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε πει ότι «παρακολουθεί αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, για να συμπεριλάβουν συναυλίες» τις επόμενες 48 ώρες.

Η ασυνήθιστα σαφής χρονικά δημόσια προειδοποίηση επαναλήφθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συμβούλεψε τους πολίτες του να μην πάνε στη Ρωσία. Ως στενός σύμμαχος στη συμμαχία πληροφοριών Five Eyes, η Βρετανία θα έχει δει όποιες ακατέργαστες πληροφορίες στις οποίες βασιζόταν η προειδοποίηση των ΗΠΑ, πιθανότατα υποκλοπές επικοινωνιών.

Καμία επίθεση δεν έγινε εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, αλλά είναι πλέον τραγικά σαφές ότι η ανάπαυλα ήταν μόνο προσωρινή μετά την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν είναι σαφές εάν περισσότερες λεπτομέρειες που στηρίζουν την προειδοποίηση διαβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ στους Ρώσους ομολόγους τους, δεδομένου ότι οι δύο χώρες εμπλέκονται σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία, ούτε είναι βέβαιο ότι ο συναγερμός θα είχε εκληφθεί υπόψιν.

Αλλά είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι οι μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έχουν εξαφανιστεί.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να προωθήσει μια εναλλακτική θεωρία. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπάθησε να κατηγορήσει την Ουκρανία για εμπλοκή, λέγοντας ότι οι τέσσερις ύποπτοι που συνελήφθησαν τώρα «προσπάθησαν να κρυφτούν και κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ετοιμάστηκε «παράθυρο διαφυγής» για να περάσουν από την ουκρανική πλευρά».

Δεδομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ισχυρισμός δεν προκαλεί έκπληξη. Ενώ η Ουκρανία επιδιώκει να χτυπήσει στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους εκατοντάδες μίλια εντός της Ρωσίας, οι ηγέτες της κατανοούν ότι θα έχανε γρήγορα τη διεθνή υποστήριξη εάν διέπρατε σφαγή αμάχων.

Ακόμα κι αν αυτοί που συνελήφθησαν από τη Μόσχα αποδεικνύονταν ότι ήταν οι ένοπλοι και κατευθύνονταν νότια, δεν θα ήταν προφανές ότι η καλύτερη στρατηγική τους θα ήταν να περάσουν τα μέτωπα ενός ενεργού πολέμου.

Η Μόσχα μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από τα δυτικά, αλλά είναι επίσης μακριά από το Κερμάν του Ιράν, τον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιανουάριο την οποία ανέλαβε η επαρχία Χορασάν του Ισλαμικού Κράτους (ISKP) και σκότωσε 84 άτομα. Εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε η επίθεση στη Μόσχα έξω από την ίδια ομάδα, είναι άβολη υπενθύμιση ότι βρίσκεται σε άνοδο.

Το ISKP βρισκόταν επίσης πίσω από μια άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, σκοτώνοντας 170 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες, στη διαδικασία της υποχώρησης από τη χώρα που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες νωρίτερα. Μπορεί το επίκεντρό της να ήταν η Ρωσία την Παρασκευή, αλλά ήταν οι αμερικανικές δυνάμεις πριν από λιγότερο από τρία χρόνια.

Η μαζική δολοφονία σε έναν συναυλιακό χώρο φέρει επίσης προφανείς ανατριχιαστικούς απόηχους της δολοφονικής επίθεσης, επίσης από ένοπλους του ΙΚ, στο Bataclan στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 , όπου σκοτώθηκαν 89, και της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Manchester Arena το 2017 μετά από μια συναυλία της Ariana Grande, που σκότωσε 22.

Πέρυσι, διαρροές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδειξαν ότι η ISKP, με έδρα το Αφγανιστάν, είχε επαφές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, έχοντας κατά νου στόχους όπως το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Όποια και αν είναι η ευρύτερη σχέση της Δύσης με τη Μόσχα, οι αντιτρομοκρατικοί ερευνητές γνωρίζουν ότι είναι καιρός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.