«ΦΩΝΕΣ» ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου οι τέσσερις ως φερόμενοι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

mosxa-tromokrates
AP Photo / newsbomb.gr

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο σε άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με το δικαστήριο δύο άτομα ομολόγησαν την ενοχή τους τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τη σφαγή της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Συνολικά, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών.

Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους.

Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

Δύο κατηγορούμενοι φέρονται να παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Ο Νταλερζόν Μιρζόεφ και ο Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα. Σύμφωνα με το BBC, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο στα τατζίκ (γλώσσα Τατζικιστάν) με τη βοήθεια διερμηνέα.

Οι άλλοι δύο ονομάζονται Σαμσιντίν Φαριντουνί και Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ.

Οι ρωσικές αρχές έχουν πει ότι οι κατηγορούμενοι είναι «ξένοι υπήκοοι», χωρίς να αναφέρουν την εθνικότητά τους. Το Τατζικιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, όπου το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εργαζόταν παλαιότερα σε κομμωτήριο στην πόλη Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας. Ένας άλλος είναι πατέρας ενός νηπίου μόλις οκτώ μηνών, υπάλληλος σε εργοστάσιο στην πόλη Πολντόσκ, στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Να σημειωθεί πως την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε, ότι κάποιοι στην Ουκρανία είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα. Από την πλευρά του το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Πληθαίνουν οι φωνές για επαναφορά της θανατικής ποινής

Στο μεταξύ, ανώτερα μέλη του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησαν από τη χώρα να επαναφέρει τη θανατική ποινή μετά την επίθεση.

Οι επικριτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το αίτημα, μεταξύ άλλων λόγω της ευρείας χρήσης αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων από τη Ρωσία για να στοχεύσει τους αντιπάλους του Κρεμλίνου και τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει ένα μορατόριουμ για τη θανατική ποινή από τη δεκαετία του 1990, αλλά αυξάνονται οι εκκλήσεις στο στρατόπεδο του Πούτιν για την άρση του μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες.

«Τώρα τίθενται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη θανατική ποινή», δήλωσε το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

«Αυτό το θέμα θα είναι σίγουρα βαθιά, επαγγελματικά και ουσιαστικά επεξεργασμένο. Θα ληφθεί μια απόφαση που θα ανταποκρίνεται στη διάθεση και τις προσδοκίες της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Βασίλιεφ σε βιντεοσκοπημένη δήλωση.

«Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή όταν πρόκειται για τρομοκρατία και δολοφονίες», δήλωσε το Σάββατο ο Γιούρι Αφόνιν, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της Κρατικής Δούμας.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν – δύο στενοί σύμμαχοι του Πούτιν – ζήτησαν επίσης να «καταστραφούν» οι «τρομοκράτες» μετά την επίθεση.

«Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο την τρομοκρατία αντιποίνων... θάνατος αντί θανάτου», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η κίνηση υποστηρίχθηκε επίσης από τους επικεφαλής δύο άλλων φιλοπροεδρικών κομμάτων στο κοινοβούλιο της Ρωσίας.

Οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχία για τα σχέδια, μεταξύ άλλων λόγω της ευρείας χρήσης αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν αντιπάλους του Κρεμλίνου και υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Οι αρχές άνοιξαν ρεκόρ 143 ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία το 2023, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona - από λιγότερες από 20 ετησίως πριν από το 2018.