ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Γαλλία: Πώς πέθανε ο μικρός Εμίλ; «Χτενίζουν» το σκοτεινό παρελθόν του παππού του

Θρήνος στη Γαλλία για τον μικρό Εμίλ
Θρήνος στη Γαλλία για τον μικρό Εμίλ
ΑΡ

Το παζλ της υπόθεσης του μικρού Εμίλ που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία προσπαθoύν να συνθέσουν οι Αρχές. Το αγόρι εξαφανίστηκε πριν από οκτώ μήνες και οι Αρχές ανακάλυψαν το Σαββατοκύριακο τμήμα της σορού του. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται πλέον και ο παππούς του και το σκοτεινό παρελθόν του

Σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία, ο δυόμισι ετών Εμίλ Σολέιγ, εξαφανίστηκε τον Ιούλιο ενώ έμενε με τον παππού και τη γιαγιά του σε ένα χωριουδάκι στις γαλλικές Άλπεις. Μια μαζική έρευνα από αέρα και ξηρά την εποχή εκείνη δεν εντόπισε κανένα ίχνος του παιδιού. Η έρευνα συνεχίστηκε τη Δευτέρα, αφού ένας πεζοπόρος ανακάλυψε ένα κρανίο σχεδόν 1 χιλιόμετρο από την τελευταία φορά που το αγόρι είχε θεαθεί σε μια περιοχή που η αστυνομία είπε ότι είχε χτενίσει πέρυσι.

Η αστυνομία χρησιμοποιώντας drones και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά επέστρεψε για να εξετάσει την περιοχή γύρω από το μικροσκοπικό χωριό Le Vernet για περαιτέρω λείψανα και ρούχα. Ομάδα ιατροδικαστών, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπολόγων, βρέθηκε στο σημείο για να συλλέξει δείγματα και να προσπαθήσει να εξακριβώσει εάν το σώμα είχε μετακινηθεί, αλλά και την αιτία θανάτου.

Η Marie-Laure Pezant, εκπρόσωπος της χωροφυλακής, είπε ότι η περιοχή είχε ήδη ερευνηθεί πολλές φορές από ομάδα έρευνας πολιτών και ερευνητές πέρυσι, μεταξύ άλλων με ένα ελικόπτερο εξοπλισμένο με κάμερες θερμικής απεικόνισης. Πρόσθεσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. «Υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα οστά να μεταφέρθηκαν εκεί από κάποιον ή από κάποιο ζώο ή από καιρικές συνθήκες που μπορεί να έχουν αλλάξει την περιοχή».

Ένα ανακοινωθέν των τοπικών εισαγγελέων δεν διευκρίνισε ποια οστά είχαν βρεθεί, αλλά θεωρήθηκε ότι περιελάμβαναν το κρανίο και μερικά δόντια του Εμίλ. Οι ιατροδικαστικές ομάδες αναζητούν τώρα το υπόλοιπο σώμα του.

Ο τοπικός δήμαρχος, Φρανσουά Μπαλίκ, ο οποίος σφράγισε μέρος του χωριού για τους επισκέπτες, είπε στους δημοσιογράφους: «Ο Εμίλ δεν θα είχε πάει ποτέ μόνος εκεί που τον βρήκαν». Η ανακάλυψη των οστών, που επιβεβαιώθηκε ότι είναι του αγοριού, έγινε αφότου η αστυνομία οργάνωσε μια ανακατασκευή των γεγονότων τη στιγμή της εξαφάνισής του, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από δώδεκα άτομα την περασμένη εβδομάδα.

O ύποπτος ρόλος του παππού

Τα γαλλικά δημοσιεύματα επικεντρώθηκαν στον 58χρονο παππού του αγοριού από τη μητέρα του, αλλά η δικηγόρος του είπε ότι ελπίζει ότι οι ανακριτές δεν θα «σπαταλούσαν πολύ χρόνο γι' αυτόν εις βάρος άλλων γραμμών έρευνας».

Ο Φιλιπ Β, παππούς από τη μητέρα του Εμίλ, ο οποίος είναι κινησιοθεραπευτής στο επάγγελμα, έκοβε ξύλα έξω από το σπίτι του περίπου την ώρα που φέρεται ότι το παιδί εξαφανίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Αλλά πάνω από όλα είναι το παρελθόν του που εγείρει ερωτηματικά. Και αυτό γιατί υποβοηθούμενος μάρτυρας σε μια τεράστια νομική υπόθεση βίας κατά ανηλίκων που διαπράχθηκε σε μια θρησκευτική κοινότητα τη δεκαετία του 1990.

Την περίοδο εκείνη, ο 26χρονος τότε Φιλίπ, ήταν αρχηγός σε μία χριστιανική κοινότητα για παιδιά με οικογενειακά προβλήματα στο ορεινό χωριό Σαντ Κρουά, στο Πα ντε Καλαί της βόρειας Γαλλίας, και είχε κατηγορηθεί για σωματική κακοποίηση.Ο ίδιος είχε χαρακτηριστεί τότε ως «ο πιο τραχύς από όλους».

Το 2018, δικαστήριο της πόλης Λιλ κάλεσε τον παππού του Εμίλ να καταθέσει για τις καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος του. Εκείνος τότε είχε παραδεχθεί ότι «κάποιες φορές είχε δώσει χαστούκια στα παιδιά, αλλά αυτό δεν γινόταν αρκετά συχνά». Κι αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο παππούς του μικρού αγοριού βρέθηκε στο μάτι των αρχών καθώς ο Φίλιπ Β. ήταν ύποπτος για βιασμό ανηλίκων το 1993, όταν ήταν αρχηγός στον βαθιά θρησκευόμενο Καθολικό σύλλογο προσκόπων «Riaumont», όπου η σωματική βία σε βάρος των παιδιών ήταν στο πλαίσιο της καθημερινής εκπαίδευσης.

«Φοβόμασταν τη σπαρακτική είδηση...»

Το αγόρι εξαφανίστηκε στις 8 Ιουλίου πέρυσι, την επόμενη μέρα από την οποία έφτασε στο μικροσκοπικό και απομακρυσμένο χωριουδάκι Haut Vernet των 25 κατοίκων, 2 χιλιόμετρα από το Vernet, για να μείνει με τον παππού και τη γιαγιά του για τις διακοπές. Το παιδί εθεάθη για τελευταία φορά από δύο γείτονες να περπατά μόνο σε έναν δρόμο στις γαλλικές Άλπεις. Φορούσε ένα κίτρινο μπλουζάκι, λευκό σορτς και παπούτσια πεζοπορίας, είπαν τότε οι ερευνητές.

Μια μαζική έρευνα στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί, στρατιώτες , σκύλοι ανιχνευτές, ένα ελικόπτερο και drones δεν εντόπισαν κανένα σημάδι του αγοριού. «Το Σάββατο, η αστυνομία ενημερώθηκε για την ανακάλυψη οστών κοντά στον οικισμό Le Vernet», δήλωσε ο εισαγγελέας Jean-Luc Blachon. Πρόσθεσε ότι η γενετική εξέταση έδειξε ότι ήταν τα λείψανα του αγοριού.

«Φοβόμασταν αυτή τη σπαρακτική είδηση», ανακοίνωσε η οικογένεια, η οποία ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν τον «πόνο και τη θλίψη» τους.Ο εισαγγελέας δεν έδωσε τα αίτια του θανάτου, αλλά είπε ότι οι ιατροδικαστές συνεχίζουν να αναλύουν τα οστά Η αστυνομία έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για πιθανή απαγωγή, αλλά εξετάζει επίσης ένα ατύχημα ή μια πτώση ως αιτία θανάτου του μικρού παιδιού.

Οι γονείς του αγοριού, οι οποίοι είναι θρησκευόμενοι Καθολικοί, είπαν ότι φοβούνται τα χειρότερα, αλλά όπως δήλωσαν σε μια χριστιανική ιστοσελίδαεξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα θαύμα. Η μητέρα του έκανε μια δημόσια έκκληση τον Νοέμβριο, όταν ο Εμίλ θα γιόρταζε τα τρίτα γενέθλιά του. Αν ήταν ακόμα ζωντανός, έκανε έκκληση για την ασφαλή επιστροφή του, αλλά αν ήταν νεκρός, ζήτησε να τους παραδοθεί πίσω για ταφή.