ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν - Συναγερμός για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν - Συναγερμός για τσουνάμι

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά σε σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και δοκιμάζεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Χουάλιεν της Ταϊβάν, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (3/4), στις 07:58 τοπική ώρα (02:58 ώρα Ελλάδος).

7,4 Ρίχτερ δίνει το αμερικάνικο USGS

Από την πλευρά του, η αναθεωρημένη λύση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 7,4 Ρίχτερ.

Συναγερμός για τσουνάμι

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC) ανακοίνωσε πως υφίσταται απειλή για πρόκληση τσουνάμι μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν.

Ετοιμάζονται για τσουνάμι στην Ιαπωνία

Παράλληλα, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, εκδόθηκε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι ύψους ως και τριών μέτρων σε παραθαλάσσιες περιοχές στον νότιο νομό Οκινάουα της Ιαπωνίας καθώς και σε άλλες περιοχές στις 04:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Αναφορές για παγιδευμένους σε κτήρια

Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μεταδίδουν πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί σε κτήρια τα οποία κατέρρευσαν στην πόλη Χουάλιεν της νήσου έπειτα από τον πολύ ισχυρό σεισμό που καταγράφτηκε στις 07:58 τοπική ώρα.

«O ισχυρότερος σεισμός εδώ και 25 χρόνια»

Ο σεισμός που έπληξε την ανατολική ακτή της Ταϊβάν είναι «ο πιο ισχυρός εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, ο Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές. Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 7,6 του Σεπτεμβρίου του 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.400 ανθρώπους.