ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ταϊβάν: Υπάρχουν παγιδευμένοι σε κτήρια που κατέρρευσαν στη Χουάλιεν

Σεισμός στην Ταϊβάν: Υπάρχουν παγιδευμένοι σε κτήρια που κατέρρευσαν στη Χουάλιεν
AP Photo

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε Ταϊβάν και Ιαπωνία μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ.

Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μεταδίδουν πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί σε κτήρια τα οποία κατέρρευσαν στην πόλη Χουάλιεν της νήσου έπειτα από τον πολύ ισχυρό σεισμό που καταγράφτηκε στις 07:58 τοπική ώρα.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε αρκετά κοντά στη νήσο, με αποτέλεσμα να εκδοθούν έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι στην Ταϊβάν και στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας. Αναμένονται κύματα ψηλότερα από τρία μέτρα στην Οκινάουα, όπου ήδη άρχισαν να φθάνουν κύματα 30 εκατοστών.

Έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι εκδόθηκε και στις Φιλιππίνες.

Παρουσιαστής του ιαπωνικού τηλεοπτικού δικτύου NHK συνέστησε: «Απομακρυνθείτε εσπευσμένα προς περιοχές μεγαλύτερου ύψους και μη γυρίστε πίσω».

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,5 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

Στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς διαπίστωσε πως η ηλεκτροδότηση κόπηκε σε τομείς της πόλης.