ΚΟΣΜΟΣ

Ο Olafur Eliasson χορεύει πίσω από μία φωτεινή εγκατάσταση στο μουσικό βίντεο της Peggy Gou

Ο Olafur Eliasson χορεύει πίσω από μία φωτεινή εγκατάσταση στο μουσικό βίντεο της Peggy Gou

Από το μετεωρολογικό έργο στη γκαλερί Tate Modern μέχρι τη θάλασσα από κυκλικά στέγαστρα στο Κατάρ, ο Olafur Eliasson είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τη δημιουργία αιθέριων εγκαταστάσεων που εξερευνούν τη νοητική και πολιτιστική αντίληψη.

Οι χορευτικές του κινήσεις, ωστόσο, δεν είχαν συγκεντρώσει την προσοχή έως τώρα που έγινε γνωστή η συνεργασία του με την Peggy Gou για τη δημιουργία του βίντεο και των εικόνων για το «1+1=11», νέο σινγκλ από το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο άλμπουμ της μουσικού, «I Hear You».

Στο μουσικό βίντεο το οποίο σκηνοθέτησε, ο καλλιτέχνης χορεύει break dance στο στούντιο του στο Βερολίνο πίσω από μία φωτεινή εγκατάσταση.

«Ο χορός μεταμορφώνει! λέει ο Eliasson. «Λυγίζει και αναδιαμορφώνει τη σχέση μας με τον χρόνο και τον χώρο». Ο Ισλανδο-Δανός καλλιτέχνης θυμάται ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά το breakdancing ως έφηβος, κάτι που του άλλαξε τη ζωή καθώς συνειδητοποίησε ότι μετακινούμενος “μπορούσε να αλλάξει χώρο”.

Η Peggy Gou εμφανίζεται επίσης στο στούντιο του καλλιτέχνη ανάμεσα σε γεωμετρικά μοντέλα, φώτα και καθρέφτες.

Ο Eliasson και η Gou συζήτησαν αρχικά το ενδιαφέρον τους για τη μετακίνηση κατά τη διάρκεια γεύματος. Ο καλλιτέχνης σηκώθηκε και χόρεψε στη μέση του εστιατορίου και έτσι γεννήθηκε ιδέα για τη συνεργασία τους.

«Η συνεργασία ήταν ικανοποιητική και πολύ διασκεδαστική!» αναφέρει ο καλλιτέχνης, γνωστός για τα γλυπτά μεγάλης κλίμακας και τη χρήση στοιχείων, όπως φως, νερό και θερμοκρασία αέρα για να βελτιώσει την εμπειρία του θεατή.

Για τον Olafur Eliasson, η γλυπτική και ο χορός είναι και οι δύο μη λεκτικές γλώσσες. «Μερικές φορές, για να επικοινωνήσεις, πρέπει απλώς να κινηθείς. Αυτό συνέβη όταν πρωτογνώρισα την Peggy» αναφέρει.

Η Peggy Gou, DJ, τραγουδίστρια και δισκογραφική παραγωγός από τη Νότια Κορέα με έδρα το Βερολίνο στο εξώφυλλο του άλμπουμ της που θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου φορά τον ενισχυτή Psychoacoustic empathy (2023) που δημιούργησε ο Eliasson.