ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Μυστική συνάντηση ακραίων Iσλαμιστών στο Αμβούργο με μοντέρνο μανδύα

Bild: Μυστική συνάντηση ακραίων Iσλαμιστών στο Αμβούργο με μοντέρνο μανδύα
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανήσυχες οι αρχές, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για την νέα αυτή ισλαμιστική ομάδα 

Εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης ομάδας «Muslim Interaktiv» έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο «Elite Event House» στην περιοχή Allermöhe του Αμβούργου. Η τελευταία φορά ήταν την περασμένη Πέμπτη. Η «Hamburger Morgenpost» ανέφερε για πρώτη φορά τις συναντήσεις και η Bild ανακυκλώνει τις πληροφορίες.

Ειδικοί ερευνητές αποκαλούν τους άνδρες που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυτές «ριζοσπάστες ποπ ισλαμιστές»:

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος του Αμβούργου παρακολουθεί τις συναντήσεις και προειδοποιεί: Αυτή τη στιγμή, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται κυρίως για την αναζήτηση επαφών με καινούρια νεαρά μέλη και τη στρατολόγησή τους.

Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, Torsten Voß δήλωσε στο BILD: «Το «Muslim Interactive» είναι επικίνδυνο επειδή τέτοια γεγονότα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ισλαμιστών και των εξτρεμιστών της Σαρία μακροπρόθεσμα».

Ποια είναι η νέα...ποπ οργάνωση

Κατ' αρχήν, το «Muslim Interaktiv» είναι μια νεαρή και.. κουλ οργάνωση διάδοχος της απαγορευμένης οργάνωσης «Hizb ut-Tahrir – Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο». Έμπειροι αξιωματούχοι από τις αρχές ασφαλείας το έθεσαν ως εξής: «Πρόκειται για ριζοσπάστες ποπ ισλαμιστές που απευθύνονται στους νέους μέσω του Διαδικτύου».

Ένας νεαρός με το όνομα Raheem B. θεωρείται μια από τις κύριες φιγούρες στο Αμβούργο – έχει έντονη παρουσία στο Instagram και πλέον έχει περισσότερους από 5.000 ακόλουθους.

Ποιος είναι ο στόχος της οργάνωσης

Ο στόχος του «Muslim Interactive» είναι η διάδοση του Ισλάμ, σε μια σκληρή εκδοχή. Ενάντια στις ΗΠΑ, ενάντια στο Ισραήλ , ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στις γυναίκες. Και, πάνω απ' όλα, στο τέλος με μια θεοκρατία στην οποία τα πάντα υποτάσσονται στη θρησκεία.

Οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του μήνα νηστείας για τους μουσουλμάνους, του Ραμαζανιού: «Το βραδινό γεύμα Ιφτάρ χρησιμοποιείται συχνά για τέτοιες συγκεντρώσεις», λέγεται.

Γιατί όμως δεν απαγορεύονται ή δεν διακόπτονται τέτοιες συναντήσεις ισλαμιστών;

Η απάντηση είναι η εξής: Επειδή το «Muslim Interactive» δεν απαγορεύεται και οι συναντήσεις θεωρούνται ιδιωτικές. Δεδομένου ότι ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε εθνικό επίπεδο (ειδικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στο Βερολίνο), το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο. Και μέχρι στιγμής ο κόσμος που συμμετέχει στις συναντήσεις έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ εκεί.

Παρόλα αυτά, οι αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση.