ΚΟΣΜΟΣ

Επέτειος γάμου για τον Βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα: Κλείνουν 19 χρόνια - Πώς ξεκίνησαν όλα

Επέτειος γάμου για τον Βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα: Κλείνουν 19 χρόνια - Πώς ξεκίνησαν όλα
Αρχείου - AP

Από τότε που η Καμίλα ήταν το τρίτο πρόσωπο στον γάμο του -τότε- πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσα Νταϊάνα μέχρι τον γάμο της, τους αυστηρούς ελέγχους για να γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας, τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης, αλλά και την προσφώνηση ως βασίλισσα, με την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ

Όταν ο Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, είχαν εισπράξει τον χλευασμό και την αμφισβήτηση σε τεράστιο βαθμό, κάτι που είχε προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία για τον θεσμό της μοναρχίας.

Ήταν 9 Απριλίου του 2005, ακριβώς πριν από 19 χρόνια, όταν ο τότε πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν με μια μικρή, ιδιωτική τελετή στο Ουίνσδορ. Πλέον ο γάμος τους διανύει τον εικοστό χρόνο, ωστόσο η σχέση τους μετρά σχεδόν πέντε δεκαετίες έχοντας τις ρίζες της στη δεκαετία του 1970.

Τώρα, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων, η ζωή για τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα είναι πολύ διαφορετική.

wedding2.jpg
Πηγή: AP

Πώς άρχισαν όλα

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα Σαντ πιστεύεται ότι συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε έναν αγώνα πόλο στο Λονδίνο το 1970. Η Καμίλα, κόρη ενός αξιωματικού του στρατού, είχε σχέση με τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, λοχαγό του Βρετανικού Στρατού.

Ο Κάρολος είχε επίσημα λάβει τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ουαλίας. Ένα από τα κοινά τους ενδιαφέροντα που τους ένωσαν ήταν η αγάπη για το πόλο και οι ασχολίες της εξοχής. Οι δυο τους έβγαιναν για περίπου δύο χρόνια, πριν ο πρίγκιπας φύγει για να ενταχθεί στο ναυτικό και η Καμίλα αναζωπυρώσει το ειδύλλιό της με τον Πάρκερ Μπόουλς, με τον οποίο παντρεύτηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1973.

Με τα χρόνια, πολλοί ανέφεραν τις στρατιωτικές δεσμεύσεις του πλέον Βασιλιά ως τον λόγο που η αρχική τους σχέση χάλασε. Αλλά ο Μάικλ Κόουλ, πρώην βασιλικός ανταποκριτής του BBC και πρώην εκπρόσωπος του αείμνηστου Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, το θυμάται διαφορετικά.

Πηγή: AP

«Θα ήταν λάθος να πούμε κάτι τέτοιο αλλά και το ότι θα μπορούσε να την είχε παντρευτεί τότε, αλλά δίστασε», λέει στο Sky News. Προσθέτει πως η Καμίλα δεν είχε κριθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ και τους συμβούλους της ως κατάλληλη νύφη για τον διάδοχο του θρόνου, επειδή είχε ένα «παρελθόν» (όπως ειπώθηκε τότε) - δηλαδή προηγούμενες σχέσεις πριν συναντηθούν.

Η σχέση τους μέσα στον χρόνο

  • 1967:Καμίλα αρχίζει μια σχέση «on-off» με τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς
  • 1970: Κάρολος και Καμίλα αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού
  • 1972: Η σχέση τους τελειώνει και ο Κάρολος κατατάσσεται στο Ναυτικό
  • 1973:Καμίλα και Άντριου αναζωπυρώνουν το ειδύλλιό τους και παντρεύονται
  • 1980: Ο Κάρολος αρχίζει να βγαίνει με την Νταϊάνα Σπένσερ
  • 1981: Ο Κάρολος και η Νταϊάνα παντρεύονται
  • 1989: Πραγματοποιείται η ηχογράφηση του «Tampongate», αλλά δεν δημοσιεύεται
  • 1992: Κάρολος και Νταϊάνα χωρίζουν, χωρίς «σχέδια διαζυγίου».
  • 1993: Οι κασέτες του «Tampongate» δημοσιεύονται από ένα αυστραλιανό περιοδικό
  • 1994: Ο Κάρολος παραδέχεται την απιστία του στην Νταϊάνα.
  • 1995: Η Καμίλα και ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς παίρνουν διαζύγιο και η Νταϊάνα δίνει τη συνέντευξή της στο «Newsnight».
  • 1996:Το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνα οριστικοποιείται.
  • 1997:Η Νταϊάνα πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.
  • 2000: Καμίλα συναντά τη βασίλισσα
  • 2005:Κάρολος και Καμίλα αρραβωνιάζονται τον Φεβρουάριο και παντρεύονται τον Απρίλιο
  • 2022:Ο Κάρολος και η Καμίλα γίνονται βασιλιάς και βασίλισσα
Πηγή: AP

«Τρίτο πρόσωπο» στο γάμο του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσα Νταϊάνα

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο νεαρός πρίγκιπας Κάρολος δέχτηκε πίεση να παντρευτεί και άρχισε να βγαίνει με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, τη μικρότερη αδερφή της πρώην φίλης του Σάρα. Εκείνη την εποχή, η Καμίλα είχε γεννήσει δύο παιδιά, τον Τομ το 1974 και τη Λόρα το 1978. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είπε στο Newsnight ότι παρόλο που ήταν ακόμα παντρεμένη με τον πρώτο της σύζυγο, η Καμίλα ήταν το «τρίτο πρόσωπο» στον γάμο.

Αυτό αποδείχθηκε και στο «Tampongate». Ηχογραφήθηκε από έναν λάτρη του ραδιοφώνου κατά λάθος έξι χρόνια πριν από το διαζύγιο της Καμίλα, όταν «απαθανατίστηκε» ένας διάλογος της ίδιας και του πρίγκιπα Καρόλου αντάλλασσαν σεξουαλικά υπονοούμενα. Ο συγκεκριμένος διάλογος δημοσιεύτηκε το 1993.

Ο Τσαρλς Άνσον, πρώην γραμματέας Τύπου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' από το 1990 έως το 1997, λέει ότι αν και δεν ήταν δουλειά του παλατιού να σχολιάζει κανείς τις ιδιωτικές σχέσεις, ήταν ένα «θέμα» που έπρεπε να εξεταστεί προσεκτικά. «Ήταν ένα χαρακτηριστικό της ζωής εκείνη την εποχή και επομένως κάτι που έπρεπε να αντιμετωπιστεί», λέει στο Sky News. Σύμφωνα με τον κ. Κόουλ, ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν πάντα αυτός που «οδηγούσε» τη σχέσης τους τις πρώτες μέρες.

«Ήταν ευτυχισμένη με τη ζωή της στην επαρχία, με τα παιδιά της και θα ήταν πολύ χαρούμενη να παραμείνει ερωμένη του - δεν περίμενε τίποτα άλλο».

Ο χωρισμός του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Η κατάρρευση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα ως μια από τις μεγαλύτερες ειδήσεις της εποχής της. Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν με τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC,όταν ομολόγησε πως ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν άπιστος.

Έναν μήνα πριν από το θάνατο της Νταϊάνα στο Παρίσι το καλοκαίρι του 1997, ο Κάρολος διοργάνωσε ένα πάρτι γενεθλίων για την Καμίλα στο εξοχικό του στο Γκλόστερσαϊρ, το Χάιγκροβ. Η αείμνηστη βασίλισσα δεν παρευρέθηκε, ωστόσο φέρεται να συμφώνησε να συναντήσει επίσημα την Καμίλα το 2000.

Μόνο μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, ο Τσαρλς και η Καμίλα βγήκαν επίσημα δημόσια μαζί - σε ένα πάρτι γενεθλίων για την αδερφή της Καμίλα, Άναμπελ Έλιοτ, στο ξενοδοχείο Ritz στις αρχές του 1999. «Όλα έγιναν σταδιακά», λέει ο κ. Κόουλ.

Η Καμίλα χρειάστηκε να εισέλθει βήμα-βήμα στη βασιλική οικογένεια, καθώς αντιμετώπιζε τον «πόλεμο» των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και μέρος της κοινής γνώμης την «εχθρευόταν».

Σε μια σπάνια συνέντευξή της στη βρετανική Vogue το 2022, η βασίλισσα Καμίλα θυμήθηκε: «Με εξέταζαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που απλά πρέπει να βρεις έναν τρόπο να ζήσεις μ’ αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον κοιτούν συνέχεια και να τον επικρίνουν».

Πηγή: AP

Βασίλισσα η Καμίλα με την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο γάμος στο Windsor Guildhall ήταν μια «ήσυχη» υπόθεση. Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν φορούσε τη στρατιωτική του στολή και η Καμίλα δεν φορούσε λευκά. Η αείμνηστη βασίλισσα δεν παρευρέθηκε στην τελετή, αλλά ήταν εκεί για τη δεξίωση στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Πηγή: AP

Ο κ. Κόουλ λέει: «Το παλάτι του Μπάκιγχαμ φοβόταν ότι θα τους πετούσαν αυγά, έτσι οι τελετουργικές παρελάσεις περιορίστηκαν στο ελάχιστο». Η Καμίλα, από σεβασμό προς την Νταϊάνα, πήρε ως τίτλο τη Δούκισσα της Κορνουάλης και όχι της Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Μόλις το 2022 η αείμνηστη Βασίλισσα αποφάσισε ότι η Καμίλα θα την αντικαθιστούσε ως Βασίλισσα σε περίπτωση θανάτου της.

*Με πληροφορίες από Skynews

Σχετικές ειδήσεις