ΚΟΣΜΟΣ

Έκλειψη ηλίου: Πώς αντέδρασαν τα ζώα - Κογιότ που... κλαίνε και γορίλες που ροχαλίζουν μέρα μεσημέρι

Η έκλειψη ηλίου επηρεάζει τα ζώα
Η έκλειψη ηλίου επηρεάζει τα ζώα
ΑΡ

Τα ζώα αντέδρασαν περίεργα στην έκλειψη ηλίου και η NASA θέλει τη βοήθειά σας για τη μελέτη τους

Κογιότ που κλαίνε, κουκουβάγιες που ουρλιάζουν και γορίλες που...πηγαίνουν για ύπνο. Η ηλιακή έκλειψη της Δευτέρας έκανε τα ζώα να αντιδράσουν με περίεργους τρόπους. Ενώ οι άνθρωποι σε όλη τη Βόρεια Αμερική μπορεί να αντέδρασαν με διάφορους εκπληκτικούς τρόπους καθώς είδαν μια ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα (8/4) οι άνθρωποι δεν ήταν το μόνο είδος που παρουσίαζε ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του σπάνιου ουράνιου γεγονότος.

Μια ομάδα 40 ατόμων στο ζωολογικό κήπο Fort Worth στο Τέξας παρακολούθησε τα ζώα να αναπτύσσουν ασυνήθιστες συμπεριφορές όταν κρύφτηκε ο ήλιος μέσα στην ημέρα. «Ο στρατός των γορίλων μας σηκώθηκε και προχώρησε προς την πόρτα σαν να ήταν ώρα να μπούμε μέσα για τη νύχτα», είπε ο Δρ Τζον Γκρίφιοεν, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας, στο Sky News.

«Δύο από τα κοπάδια μας με φλαμίνγκο ήρθαν πολύ πιο κοντά. Άρχισαν να φωνάζουν πολύ περισσότερο, και ένα από αυτά άρχισε να παρελαύνει, κάτι που είναι μια ομαδική συμπεριφορά». Σε έναν βάλτο στη Νεβάδα, οι ερευνητές άκουσαν τα κογιότ να κλαψουρίζουν και μια κουκουβάγια άρχισε να φωνάζει και να πετάει τριγύρω.

Ο Kim Rosvall, βιολόγος στην Ιντιάνα που μελετά τα ζώα χαρακτήρισε την εμπειρία «απίστευτη» στο X. Αν και σημειώνεται μια έκλειψη περίπου κάθε 18 μήνες, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς αντιδρούν τα ζώα σε αυτή την περίσταση. Οι μελέτες που υπάρχουν όμως δείχνουν οτι ενεργούν πολύ περίεργα.

Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης στο Μεξικό το 1991, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αράχνες να γκρεμίζουν τους ιστούς τους κατά το πιο σκοτεινό μέρος της έκλειψης. μΜόλις ο ήλιος επέστρεψε, άρχισαν να τους ξαναυφαίνουν.

Στην Αριζόνα, οι επιστήμονες που συλλέγουν τζιτζίκια παρατήρησαν ότι σταμάτησαν να τραγουδούν όταν η λάμψη του ήλιου είχε μειωθεί κατά 50%. Χρειάστηκαν 40 λεπτά για να ξαναρχίσουν να κάνουν θόρυβο. Και οι καμηλοπαρδάλεις, οι μπαμπουίνοι, οι γορίλες και οι παπαγάλοι εμφανίζουν ανήσυχη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των εκλείψεων, όπως αναφέρεται στη μελέτη με τίτλο «Total Eclipse of the Zoo», όπου οι ερευνητές κατέγραψαν πώς αντέδρασαν τα ζώα στον ζωολογικό κήπο Riverbanks στη Νότια Καρολίνα το 2017.

Οι παπαγάλοι Rainbow lorikeets έγιναν θορυβώδεις κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης και στη συνέχεια ακολούθησε μία «κοινοτική σιωπή». Οι καμηλοπαρδάλεις άρχισαν να «ταλαντεύονται συντονισμένα» και οι μπαμπουίνοι συγκεντρώθηκαν παρόλο που συνήθως χωρίζονταν σε μικρές ομάδες.

Το 75% των ζώων του ζωολογικού κήπου φαίνεται οτι αντέδρασε στην έκλειψη. Αλλά οι αντιδράσεις των ζώων στις εκλείψεις ηλίου είναι σχετικά μη μελετημένες. Τώρα, οι επιστήμονες θέλουν τη βοήθειά σας. Τρεις σημαντικές μελέτες ζήτησαν από τους ανθρώπους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για ζώα, έντομα και πτηνά που συμπεριφέρονται παράξενα κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

Η NASA ζητάει τώρα από τους ανθρώπους να τους βοηθήσουν να αναλύσουν τα ευρήματά τους. Η υπηρεσία αναφέρει ότι σύντομα θα ανοίξει μια πύλη στον ιστότοπό του Eclipse Soundscapes που θα προσφέρει την ευκαιρία να γίνετε αναλυτής δεδομένων και να βοηθήσετε να μάθετε τι ακριβώς έκανε η σπάνια έκλειψη στα ζώα.