ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ιράν: «Πρώτη φορά φοβηθήκαμε τόσο» λέει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Ισραήλ

Επίθεση Ιράν: «Πρώτη φορά φοβηθήκαμε τόσο» λέει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Ισραήλ

Κανένας, ποτέ δεν είχε τολμήσει να επιτεθεί στην καρδιά του κυβερνείου του Ισραήλ που είναι στην Κνεσέτ και την Ιερουσαλήμ τόνισε ο αντιπρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Ισραήλ, καθηγητής νευροανοσολογίας στην Ιερουσαλήμ, Δημήτρης Καρούσης μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στο Τελ Αβίβ μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν το Σάββατο με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

«Υπάρχει μία μεγάλη έκπληξη και ήταν κάτι το οποιό ήταν αναπάντεχο για την έκταση των γεγονότων που συνέβησαν. Όλοι περίμεναν κάποια αντίδραση, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει μία τέτοιας έκτασης επίθεση με τόσα μέσα, πυραύλους, drones και γι' αυτό ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει μία μεγάλη κρίση», είπε αρχικά.

«Tο Σάββατο το βράδυ που έγινε όλο αυτό, οι άνθρωποι περίμεναν στο σπίτι, αλλά είχαμε την αίσθηση ότι τουλάχιστον στην Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Η Ιερουσαλήμ σε όλες τις φάσεις της ιστορίας των πολέμων που υπήρχαν, είχε μια κάποια ασυλία, θα λέγαμε, γιατί δεν τολμούσαν να επιτεθούν σε αυτά τα μέρη λόγω του πληθυσμού των Αράβων που υπάρχουν και λόγω των ιερών του μουσουλμανικού κόσμου εδώ. Αλλά αυτή τη φορά ήταν πραγματικά κάτι που μας εξέπληξε. Και να σας πω την αλήθεια, κι εγώ περίμενα με την οικογένειά μου εδώ και έλεγα δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να πάμε στο καταφύγιο. Εδώ δεν πρόκειται να επιτεθούν» εξήγησε.

«Μας είχαν προειδοποιήσει ότι τις επόμενες ώρες θα γίνει κάτι, αλλά η εκτίμηση ήταν ότι αυτά θα γίνουν πιθανόν στον Βορρά ή στην έρημο και γι αυτό λέγαμε ότι ήμασταν τελείως ήσυχοι εδώ. Αυτό που μας εξέπληξε είναι αυτό που ακούσαμε πρώτα εδώ και μάλιστα πάρα πολύ κοντά στο σπίτι μας. Μια τεράστια έκρηξη την οποία την είδαμε κιόλας από το μπαλκόνι και αμέσως μετά οι συναγερμοί, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιερουσαλήμ. Και μετά συνέχισαν με άλλες 4 – 5 εκρήξεις στον ουρανό με αυτά τα τεράστια, ας το πούμε εντός εισαγωγικών πυροτεχνήματα από τις αναχαιτίσεις των πυραύλων. Και επειδή η γειτονιά μας είναι πολύ κοντά και στη Βουλή την ισραηλινή, πιθανός αυτός ήταν ο στόχος, έτσι πιθανολογούν», είπε.

Ο κύριος Καρούσης σχολίασε ότι κανένας, ποτέ δεν είχε τολμήσει να επιτεθεί στην καρδιά του κυβερνείου του Ισραήλ που είναι στην Κνεσέτ και την Ιερουσαλήμ. «Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση για την τοποθεσία αυτή. Και αυτή είναι και η εξήγηση που έχουν δώσει και οι ανταποκριτές του Ισραήλ. Αμέσως φυσικά πήγαμε στο καταφύγιο και είχαμε αυτόν τον φόβο που για πρώτη φορά υπήρχε τόσο έντονος στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, παρ’ όλο που έχουμε ζήσει εδώ πολλά χρόνια, έχουμε ζήσει ακόμα και τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και τότε δεν είχαμε τον φόβο ότι θα χτυπήσουν την Ιερουσαλήμ. Τώρα και αυτό το αξίωμα θα λέγαμε καταρρίφθηκε και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις σκέψεις του τι μέλλει γενέσθαι».

Όπως σημείωσε, πάντως, ήδη από χθες το πρωί η ζωή έχει επανέλθει στο κανονικό, τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοιχτά, όπως και τα σχολεία, όμως ο κόσμος παραμένει μουδιασμένος. «Είναι μουδιασμένος γιατί πραγματικά δεν ξέρει πλέον τι να περιμένει και δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδραση από το κράτος του. Υπάρχει φόβος, τα κεφάλια είναι λίγο πιο χαμηλά από χθες και οι άνθρωποι ανησυχούν».