ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβουλευτής απελευθέρωσε… περιστέρι μέσα στο ευρωκοινοβούλιο

Ευρωβουλευτής απελευθέρωσε… περιστέρι μέσα στο ευρωκοινοβούλιο
YouTube

Πώς αντέδρασαν οι ευρωβουλευτές την ώρα που το περιστέρι πετούσε ελεύθερο μέσα στην αίθουσα

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο όταν ο ευρωβουλευτής Μίροσλαβ Ραντατσόφσκι, ηγέτης του δεξιού «Σλοβακικού Πατριωτικού Κόμματος» έβγαλε από την τσάντα που είχε περασμένη στον ώμο του ένα περιστέρι και το άφησε ελεύθερο να πετάξει «ως σύμβολο ειρήνης» μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε πως η κίνησή του αφορούσε σε μία έκκληση για παγκόσμια ειρήνη. «Εύχομαι ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο, τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Θέλησα να απελευθερώσω αυτό το περιστέρι ως σύμβολο ειρήνης, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ειρήνη. Ας μας ενώσει όλους μας αυτό το περιστέρι».

Οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών μετά την απελευθέρωση του περιστεριού

Η κίνηση του ευρωβουλευτή προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα αλλά και αντιδράσεις από τους συναδέλφους του. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Καρολίν Ρουζ κατηγόρησε τον Ραντατσόφσκι ότι κουβάλησε ένα ζωντανό ζώο στο Ευρωκοινοβούλιο αψηφώντας τους κανόνες του. «Χρησιμοποίησε σαν απλό αντικείμενο ένα ζώο κρυμμένο στην τσάντα του για να κάνει δήλωση υπέρ της ειρήνης. Τι θα κάνετε για να πιάσετε το ζώο αυτό, κύριε;»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας Σλοβάκος ευρωβουλευτής ο οποίος ρώτησε τον κ. Ραντατσόφσκι, την ώρα που πετούσε το περιστέρι, «μπορείς και να το πιάσεις τώρα;»

«Ελπίζουμε το περιστέρι να είναι καλά», δήλωσε ο Ζαν Κριστόφ Οτγιέν, ένας εκ των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, που είπε ότι θα αναφέρει το συμβάν στην πρόεδρο της ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα.