ΚΟΣΜΟΣ

Πέδρο Σάντσεθ: Παραμένει στον πρωθυπουργικό θώκο - «Χάρη στη στήριξή σας, αποφάσισα να συνεχίσω»

Πέδρο Σάντσεθ: Παραμένει στον πρωθυπουργικό θώκο - «Χάρη στη στήριξή σας, αποφάσισα να συνεχίσω»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ μετά από πέντε ημέρες περισυλλογής, ανακοίνωσε ότι παραμένει στο τιμόνι της χώρας, στον απόηχο των επιθέσεων που δέχθηκε η σύζυγός του

«Αποφάσισα να συνεχίσω με ακόμη περισσότερη δύναμη αν είναι δυνατόν» είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αποφασίζοντας να παραμείνει στη θέση του και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσαν οι κατηγορίες ενάντια στη σύζυγό του, Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Σε μια δραματική ομιλία σήμερα το πρωί (29/4) είπε ότι αποφάσισε να συνεχίσει ως πρωθυπουργός και απηύθυνε έκκληση για συλλογικό προβληματισμό, καθώς και για να απομακρυνθούν αυτό που περιέγραψε ως τοξικές πρακτικές στη δημόσια ζωή «Κάλεσα την ισπανική κοινωνία να γίνει παράδειγμα και έμπνευση για τον κόσμο» διεμήνυσε.

«Το να απαιτείς αντίσταση άνευ όρων σημαίνει να εστιάζεις στα θύματα και όχι στους επιτιθέμενους. Αυτή η εκστρατεία δυσφήμισης δεν θα σταματήσει. Το σημαντικό είναι ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τις εκφράσεις αλληλεγγύης που δεχθήκαμε από όλους τους τομείς. Χάρη σε αυτήν την κινητοποίηση, αποφάσισα να συνεχίσω να ηγούμαι της Προεδρίας της κυβέρνησης» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά το διάστημα περισυλλογής για το πολιτικό του μέλλον.

Στο μήνυμά του είπε μεταξύ άλλων «Ζητώ από την ισπανική κοινωνία να δώσει ξανά το παράδειγμα. Τα κακά που μας πλήττουν είναι μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος. Ας δείξουμε στον κόσμο πώς προστατεύεται η δημοκρατία. Αφήσαμε τη λάσπη να μολύνει τη δημόσια ζωή μας εδώ και πολύ καιρό»

Και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνω την απόφαση να συνεχίσω, με περισσότερη δύναμη αν είναι δυνατόν. Δεν έχει να κάνει με τη μοίρα ενός συγκεκριμένου ηγέτη. Έχει να κάνει με το να αποφασίσουμε τι είδους κοινωνία θέλουμε να είμαστε. Η χώρα μας χρειάζεται αυτόν τον προβληματισμό»

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, ο Σοσιαλιστής ηγέτης απουσίαζε από τη δημόσια ζωή για να σκεφτεί την επόμενη ημέρα του στην πολιτική μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, μία συντονισμένη «εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού» όπως την αποκάλεσε απο αντιπάλους και ακραία στοιχεία.

Την περασμένη Τετάρτη (24/4), είχε δημοσιεύσει μια επιστολή προς το κοινό στην οποία ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω «των πρωτοφανών επιθέσεων» κατά της συζύγου του.

Η έρευνα «σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ» για φερόμενη «άσκηση επιρροής και διαφθορά» είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου έπειτα από αγωγή της ένωσης «Manos limpias» (Καθαρά Χέρια). Η προκαταρκτική αυτή έρευνα αφορούσε στις φερόμενες σχέσεις της πρώτης κυρίας της Ισπανίας με ιδιωτικές εταιρείες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, κατά το διάστημα που ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο ισχυρός άνδρας της Ισπανίας είχε αναρωτηθεί αν όλο αυτό που υφίσταται η οικογένειά του, αξίζει τον κόπο «εάν πρέπει να συνεχίσω να είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης ή να εγκαταλείψω αυτή την υψηλή τιμή» όπως είχε πει χαρακτηριστικά «Πολλές φορές ξεχνάμε ότι πίσω από τους πολιτικούς κρύβονται άνθρωποι. Κι εγώ, δεν ντρέπομαι να το πω, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά ερωτευμένος με τη γυναίκα μου που ζει αβοήθητη με τη λάσπη που απλώνεται μέρα με τη μέρα» είχε πει μεταξύ άλλων.