ΚΟΣΜΟΣ

Εργατική Πρωτομαγιά: Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία

Εργατική Πρωτομαγιά: Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία

Δεκάδες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων της 1ης Μαΐου

Για ακόμη μια χρονιά από σοβαρά επεισόδια αμαυρώθηκε η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία.

Ενώ η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Saraçhane για να πάνε στην πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία επενέβη κατά των εργαζομένων εν μέσω οδοφραγμάτων μπροστά από την Αψίδα Bozdoğan στη γέφυρα Unkapanı. Η αστυνομία επιτέθηκε στην ομάδα των διαδηλωτών με αέρια, ασπίδες και σφαίρες από καουτσούκ. Ομάδες των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων άρχισαν να εισέρχονται στην περιοχή Saraçhane.

Ενώ η αστυνομία συνέχιζε να πλήττει τους συγκεντρωμένους στο Saraçhane με αέρια και σφαίρες καουτσούκ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εγκατέλειψαν την πορεία προς το Ταξίμ. Στην ανακοίνωση που έκανε η Οργανωτική Επιτροπή της 1ης Μαΐου στο Saraçhane μέσω ακουστικής συσκευής, ειπώθηκε: «Η δραστηριότητα που οργανώθηκε από την οργανωτική επιτροπή τερματίστηκε με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής». Αυτή η δήλωση αντιμετωπίστηκε με αποδοκιμασίες από όσους ήταν εκεί.

Υπήρχαν άνθρωποι που τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ που έριξε η αστυνομία στο Saraçhane, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία και ανεξάρτητες πηγές.

Η αστυνομία συγκρούστηκε επίσης με ομάδες που συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Ταξίμ στο Μπεσικτάς, την οδό Ιστικλάλ, το Σισλί, το Οκμεϊντάνι και το Μετσιντιγιεκόι.

Περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη μεγαλούπολη, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια προειδοποίησε την Τρίτη καταγγέλλοντας εκ των προτέρων τις «τρομοκρατικές οργανώσεις (που θέλουν) να κάνουν την 1η Μαΐου πεδίο δράσης και προπαγάνδας».