ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία εξετάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους 18χρονους

Η Γερμανία εξετάζει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους 18χρονους

Ο Πιστόριους εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους 18χρονους στη Γερμανία

Η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Telegraph αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προσανατολίζεται στην υποχρεωτική στράτευση για όλους τους 18χρονους.

Εκτός από τους άνδρες, το γερμανικό υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να στρατολογήσει και τις γυναίκες προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Η «Sunday Telegraph» που επικαλείται πηγές της εφημερίδας «Die Welt» αναφέρει τα σχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρό το γερμανικό στράτευμα (Bundeswehr).

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο Βερολίνο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συζήτησης τριών επιλογών, δύο εκ των οποίων περιλαμβάνουν μια μορφή στρατολόγησης.

Όπως διέρρευσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα τελικά σχέδια μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε μία από τις επιλογές που έχει θέσει προς συζήτηση είναι η εξής: η Γερμανία να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία- διάρκειας ενός έτους- για τους άνδρες μόλις ενηλικιωθούν, ενός έτους, κάτι που ίσχυε έως το 2011.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η επιλογή αφορά και τις γυναίκες, κάτι που όμως θα απαιτούσε αλλαγή στο γερμανικό Σύνταγμα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εκτιμά ότι θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως από την ομοσπονδιακή βουλή Bundestag αφού θα ήταν σύμφωνη και η κοινή γνώμη της χώρας.

Μια άλλη επιλογή είναι: Οι 18χρονοι θα έπρεπε να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα και στη συνέχεια θα γινόταν η επιλογή για στράτευση, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στην εφημερίδα Die Welt.

Αυτό θεωρείται από το υπουργείο Άμυνας ως «ένα ισχυρό μήνυμα» τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς τους αντιπάλους, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Η τρίτη επιλογή θα απέφευγε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εστιάζοντας αντ' αυτού στη «βελτιστοποίηση» του τρέχοντος συστήματος με τη συμμετοχή σε περισσότερες προληπτικές εκστρατείες πρόσληψης.