Εκλογές στη Βρετανία: Η αιφνίδια ανακοίνωση Σούνακ, τα «πυρά» από βουλευτές και η «επίθεση» Στάρμερ

Ενημερώθηκε ο βασιλιάς Κάρολος και ενέκρινε τη διάλυση του Κοινοβουλίου προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ
Εκλογές στη Βρετανία: Η αιφνίδια ανακοίνωση Σούνακ, τα «πυρά» από βουλευτές και η «επίθεση» Στάρμερ
AP
5'

Εκλογές στις 4 Ιουλίου για τη Βρετανία ανακοίνωσε -αιφνιδίως- ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ το απόγευμα της 22ας Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά και την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών.

Ο Ρίσι Σούνακ εξήλθε από το κτήριο με το νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ και προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με την ψήφο τους οι πολίτες της Βρετανίας θα κληθούν να επιλέξουν τον καταλληλότερο για να διαχειριστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως έχει ήδη ενημερώσει τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος ενέκρινε τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εκλογές θα είναι μία ξεκάθαρη επιλογή, εξηγώντας ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν αυτόν που θα μπορεί να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να δώσει στους πολίτες ένα καλύτερο μέλλον.

«Η μετανάστευση χρησιμοποιείται ως όπλο από εχθρικά κράτη για να απειλήσει την ακεραιότητα των συνόρων μας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν αβέβαιοι καιροί μπροστά μας και επέμεινε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν ένα σαφές σχέδιο.

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση δια στόματος Σούνακ των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία, καθώς το πρωθυπουργικό γραφείο ανακάλεσε υπουργούς από ταξίδια στο εξωτερικό.

«Πυρά» από βουλευτές της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα όμως, όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε για εκλογές στα τέλη του φθινοπώρου, δεδομένης της «σταθερής» θέσης του κόμματός του, περίπου 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Πολλοί βουλευτές - συμπεριλαμβανομένων και υπουργών - είπαν ότι η απόφαση υποδηλώνει ότι «θέλει να φύγει για καλοκαιρινές διακοπές στο Μαλιμπού» ή ότι «έχει ήδη παραιτηθεί». Μάλιστα, ένας πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και βετεράνος πολλών εκστρατειών, είπε: «Είναι τρέλα, αυτοκτονία, ευθύνη της ελαφράς ταξιαρχίας. Παρατάει την ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός για μερικούς μήνες ακόμα».

Τέλος στο «χάος»

Οι βολευτικές εκλογές του Ιουλίου θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να βάλει τέλος στο «χάος» της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ, δήλωσε απόψε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Ό,τι και να ειπωθεί, ό,τι κι αν γίνει, αυτές οι εκλογές αφορούν την ευκαιρία για αλλαγή», είπε ο Στάρμερ μιλώντας σε υποστηρικτές τους, αφού ο Σούνακ προκήρυξε εκλογές για τις 4 Ιουλίου. «Η ψήφος στους Εργατικούς είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας, οικονομικής και πολιτικής, πολιτικών που δεν θα επιβαρύνουν τη ζωή όλων μας. Μια ψήφος για να σταματήσουμε το χάος. Είναι καιρός για αλλαγή», πρόσθεσε.

Η βασιλική οικογένεια θα απέχει από εκδηλώσεις λόγω της προεκλογικής περιόδου

Μετά τη σημερινή προκήρυξη των εκλογών στη Βρετανία, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προχώρησαν σε επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η βασιλική οικογένεια θα απέχει από δεσμεύσεις ώστε να μην επηρεαστεί η προεκλογική περίοδος.

Η ανακοίνωση του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα αναφέρει πως: «Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η βασιλική οικογένεια -σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία- θα αναβάλει δεσμεύσεις που μπορεί να φαίνεται ότι αποσπούν την προσοχή από την προεκλογική εκστρατεία. Η Μεγαλειότητά τους στέλνει την ειλικρινή τους συγγνώμη σε οποιονδήποτε από αυτούς που μπορεί να επηρεαστούν».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να τερματισθεί το σερί των δεκατεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης από το Συντηρητικό Κόμμα, σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του Νησιού.

Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στη Μεγάλη Βρετανία;

Η χώρα χωρίζεται σε 650 εκλογικές περιφέρειες. Σε καθεμία, οι ψηφοφόροι εκλέγουν έναν τοπικό υποψήφιο ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει μία θέση στο κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν έναν υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο και κερδίζει εκείνος με τις περισσότερες ψήφους. Οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν συνήθως ένα μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα.

Το όριο νίκης για οιοδήποτε πολιτικό κόμμα είναι 326 έδρες. Ο αρχηγός του κόμματος που ξεπερνά αυτό το όριο, θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και να αναλάβει το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Ποιος μπορεί να ψηφίσει;

Σχεδόν 50 εκατ. Βρετανοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν από τις 07:00 έως τις 22:00 (τοπική ώρα) και το εκλογικό δικαίωμα των Βρετανών μπορεί να ασκηθεί αυτοπροσώπως, με επιστολική ψήφο ή μέσω αντιπροσώπου.

Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών;

Οι εκλογικές περιφέρειες ξεκινούν την καταμέτρηση ψήφων μόλις κλείσουν οι κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται μέσα σε λίγες ώρες. Τα περισσότερα δηλώνονται εν μία νυκτί, αν και σε ορισμένες αγροτικές περιοχές αυτό διαρκεί περισσότερο, ιδιαίτερα εάν η αναμέτρηση είναι κοντά και απαιτείται εκ νέου καταμέτρηση. Τα exit poll δημοσιεύονται από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όταν κλείσουν οι κάλπες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:31ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Νέα εποχή για το Newsbomb.gr!